Vroege kerstshoppers krijgen een gratis cadeau (t.w.v. €399) - actie eindigt op 11 nov
Diamonds are a girl’s best friend…
Doorgaans denken we dan aan de prachtig schitterende kleurloze diamanten. Maar wist je, dat ook zwarte diamant een hele mooie eyecatcher kan zijn? Met zijn unieke, subtiele glans tover je met een zwarte diamanten sieraad elke outfit om tot een stijlvol ensemble.
Hier gaan we meer in op deze steen, hoe deze zijn kleur verkrijgt, en zijn unieke eigenschappen.
Dat is de meest gestelde vraag wanneer men spreekt over zwarte diamant, en we kunnen hier heel kort over zijn. Zwarte diamant verkrijgt zijn kleur door de vele insluitsels (imperfecties) in de steen.
Wanneer je een kleurloze diamant hebt, ga je uit van het idee: hoe helderder de steen, en hoe minder insluitsels, hoe mooier de schittering.
Bij zwarte diamant werkt het precies andersom. De vele insluitsels maken dat het licht dat erin schijnt niet kan reflecteren, wat resulteert in de kleur zwart. Het feit dat de steen zoveel insluitsels bevat, maakt ook dat deze diamant iets minder hard is dan zijn kleurloze soortgenoot. Dit kan dan ook betekenen dat een zwarte diamant een klein gaatje bevat. Het is tenslotte opgebouwd uit insluitsels. Verder bepaalt de hoeveelheid insluitsels de kleur van de steen, dus wanneer je twee zwarte diamanten naast elkaar legt, kan er een klein kleurverschil zijn. Desalniettemin heeft de zwarte diamant een mooie glans.
Zwarte diamant, ook Carbonado genoemd, wordt op slechts enkele plekken in de wereld gevonden, namelijk in Brazilië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat de zwarte diamant is ontstaan in de aardkorst door de inslag van een grote meteoriet miljoenen jaren geleden echter, normaal gesproken werden via een dergelijk proces juist de kleurloze diamanten gevormd.
De theorie van de meteoriet verklaart wel waarom de zwarte diamant alleen in Brazilië en Centraal-Afrika wordt gevonden.
Een andere theorie is, dat de zwarte diamant al in de meteoriet is ontstaan voor deze insloeg op aarde. Dit zou betekenen dat dit een buitenaardse steen is, wat het eigenlijk wel een mysterieus tintje geeft.
De conclusies zijn niet eenduidig, maar desondanks is dit een prachtige steen die, gezet in een gouden of platina ring, hanger of oorsteker, een chique sieraad zal vormen.
Molecuulformule : C Koolstof
Specifieke hardheid op de schaal van Mohs: 10
Dit betekent dat op een schaal van 1 tot 10, deze steen de grootste hardheid heeft, en alleen bekrast kan worden door materialen met eenzelfde hardheid.
Zwarte diamant is doorgaans wat minder populair dan de kleurloze variant, maar toch hebben door de tijd heen enkele zwarte diamanten heel wat bekendheid verkregen.
The Spirit of De Grisogono, voorheen bekend als de ‘Amsterdam’: deze zwarte diamant woog in zijn ruwe vorm bijna 56 karaat, en werd in 1972 gevonden in Zuid-Afrika.
Na maanden van slijpen en polijsten ontstond een druppelvormige zwarte diamant, welke bijna 34 karaat woog, en die de Amsterdam werd gedoopt vanwege het 700-jarige bestaan van de stad.
Deze steen kwam in 1991 handen van de Zwitserse juwelier De Grisogono, die de diamant gebruikte voor marketing doeleinden. Hierdoor werden sieraden, zonnebrillen en telefoonhoesjes gezet met zwarte diamant in die tijd mateloos populair. De Amsterdam, die de juwelier geen windeieren legde, werd omgedoopt tot de Spirit of De Grisogono. Helaas is de Zwitserse juwelier op een gegeven moment failliet gegaan, maar niet voor het de interesse voor zwarte diamant wekte bij koningin Letizia van Spanje, een groot liefhebber en draagster van zwarte diamant.
The Black Orlov: een zwarte diamant welke ruim 67 karaat weegt, en die gestolen zou zijn in India in de 19de eeuw. Oorspronkelijk woog de steen 195 karaat.
Het zou een van de ogen zijn geweest in een beeld van de hindoeïstische god Brahma, tot de steen werd gestolen. Of dit waar is, is niet duidelijk, omdat India niet een vindplaats is van zwarte diamant.
Maar vanwege deze mythe, zou de steen vervloekt zijn, en zouden enkele eigenaren van de steen zelfmoord hebben gepleegd. Zoals de Russische prinses Nadia Vygin-Orlov in de jaren ‘40, naar wie de steen is vernoemd.
De volgende eigenaar was Harry Winston, die de steen in drie afzonderlijke stenen liet snijden, zogezegd om de vloek te verbreken. nu als ‘the Black Orlov’ bekendstaande, cushionvormige zwarte diamant, werd gezet in een broche, en verkocht aan een diamanthandelaar genaamd Dennis Petimezas. Sindsdien is het tentoongesteld in het Natrual History Museum in Londen en in het American Museum of Natural History in New York.
Diamant, en dus ook zwarte diamant, is de geboortesteen van de maand april. Omdat de edelsteen zo hard is, wordt het als symbool gezien voor eeuwige, onverwoestbare liefde en kracht. Vanwege zijn helderheid staat het ook symbool voor zuiverheid.
Zwarte diamant kan op verschillende wijzes worden toegepast, maar zal altijd een chique en stoer gevoel geven. Mooie toepassingen van zwarte diamant zijn bijvoorbeeld als centersteen in een verlovingsring met zwarte diamant, of heel veel kleine, pavé gezette diamantjes.
Kijk voor inspiratie ook eens bij de volgende sieraden: