Voordeel tot 30% | Levenslange garantie | 30 dagen bedenktijd
De Latijnse naam aqua marina zegt het al. Deze steen is vernoemd naar de zee, met zijn mooie lichtblauwe kleurtoon. Het werd dan ook als beschermende steen gedragen door zeelieden. In sieraden is het een mooie, subtiele steen, en geeft het een klassieke touch. Maar wat kan nog meer worden verteld over aquamarijn?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken over aquamarijn, komt deze steen niet alleen in de bleekblauwe voor, maar zijn er tevens bleekgroene, blauwgroene en geelgroene varianten van te vinden.
De aquamarijn behoort tot de beril groep, net als smaragd en morganiet, en kan vrij kostbaar zijn.
In de middeleeuwen werden regelmatig beelden van de Maagd Maria gedecoreerd met aquamarijn. Volgens een legende was de aquamarijn eigendom van een zeemeermin en leidt deze tot liefde. De kleur van de steen zou veranderen wanneer er sprake is van onrecht. Legende of niet, tegenwoordig wordt de edelsteen vaak gekozen als subtiel alternatief voor diamant in verlovingsringen met aquamarijn.
De aquamarijn wordt voornamelijk gevonden in Madagaskar, Brazilië (specifiek Minas Gerais), Nigeria, Pakistan, de Oeral, India, Mexico, Zimbabwe, Ierland, Afghanistan en de Verenigde Staten.
Aquamarijn is de geboortesteen van de maand maart. De steen geeft balans, en staat symbool voor vrede, ontspanning en rust. Prima geschikt dus om bij je te dragen in tijden van conflict, stress en spanning. De steen zou ook moed geven, en de concentratie en het denkproces verbeteren.
Bovendien zou het, het afweersysteem moeten versterken, en gaat het zeeziekte en huidallergieën tegen.
Aquamarijn behoort net als smaragd en morganiet tot de beril mineralen. De steen kan een transparant tot semi-transparant uiterlijk hebben na slijpen.
Molecuulformule aquamarijn: Al2Be3(Si6O18) + K, Li, Na + (Fe)
Hardheid van granaat op de schaal van Mohs: 7,5 / 8
Aquamarijn kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Topaas kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op aquamarijn.
Omdat aquamarijn in de natuur als lange prismatische kristallen voorkomt, wordt deze ook het meest in lange slijpvorm geslepen. Wat wij hiermee bedoelen zijn de ovale en rechthoekige slijpvorm. Deze hebben één langere kant. Naast de gefacetteerde slijpvorm is het bij aquamarijn ook mogelijk deze in een cabochon vorm te laten slijpen. Wat veel mensen niet verwachten is dat dit een prachtig resultaat kan geven.
Aquamarijn kan bij langere blootstelling aan sterk licht (denk bijvoorbeeld aan langere tijd in zonlicht) lichter worden van kleur. Aquamarijn is een gevoelige steen voor hardhandig gebruik. Probeer sieraden met een aquamarijn altijd apart van andere sieraden te bewaren om beschadigingen te voorkomen. Voor het schoonmaken van de steen kun je gebruik maken van warm water en een zachte borstel, bijvoorbeeld een kindertandenborstel. Droog de steen af met een zachte doek. Draag je aquamarijn ringen, doe deze dan af als je op zonnige dagen buiten bent.
Mogelijke imitaties te gebruikt kunnen worden voor aquamarijn zijn blauw glas, synthetische blauwe spinel, topaas en zirconia. Wat je bijvoorbeeld veel tegenkomt, zijn sieraden met imitatie aquamarijn op vakantiebestemmingen. Zirkonia of blauw glas wordt dan als aquamarijn verkocht.
Zoals we eerder aangaven, is aquamarijn een vrij subtiele edelsteen, en dus bij uitstek geschikt voor meer klassieke, vintage stijl sieraden. Hoe kleiner de aquamarijn is, hoe minder kleur het zal hebben. Wil je een echt helderblauwe steen, kies dan voor met name kleine stenen voor blauwe topaas of voor blauwe lab-grown diamant.
Kijk eens bij de verschillende modellen op onze website, en zie het verschil tussen bijvoorbeeld een aquamarijn centersteen of een diamant. Het geeft direct een andere touch. Misschien wel dé touch waarnaar jij op zoek bent in een sieraad!
Kijk ook eens bij onze: