Voordeel tot 30% | Levenslange garantie | 30 dagen bedenktijd
Spreekt men over smaragd, dan geeft dat altijd een vleugje mystiek. De smaragd gaat dan ook duizenden jaren terug, zelfs tot aan de oude Egyptenaren. Het is natuurlijk ook een opvallende steen, met zijn bleekgroene tot diepgroene kleur.
Maar wat valt er verder te vertellen over deze edelsteen?
Smaragd behoort tot de beril groep, en wordt gezien als de edelste steen binnen deze groep.
Het woord werd door de Grieken gebruikt om een groene steen aan te duiden, dus niet zozeer alleen smaragd zelf.
Omdat de smaragd al duizenden jaren bekend is en wordt verwerkt, wordt het ook wel de koning der edelstenen genoemd. In de grafkamers van Egyptische farao’s, in Pompeï en Herculaneum werden smaragden gevonden, en ook in de Bijbel wordt over de steen gerept. In vroeger tijden werden smaragden ook al verwerkt in sieraden, en werden hier kunstvoorwerpen en amuletten van gemaakt.
Smaragd maakte deel uit van het borstschild van de joodse hogepriester, waarin de namen van elk van de twaalf stammen van Israël waren gegraveerd.
Voor smaragd geldt, hoe helderder de steen, hoe duurder het is. Maar waar het verschil ligt ten opzichte van andere edelstenen is, dat smaragd insluitsels mág hebben. Gemmologen kunnen hier zelfs heel enthousiast van worden, omdat deze insluitsels namelijk veel kunnen vertellen over het ontstaan van de steen.
Zoals bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een drie-fase insluitsel. Dat betekent dat het insluitsel drie elementen bevat namelijk: gas, een vloeistof én een vaste stof. De insluitsels in smaragd worden gezien als een bewijs van echtheid.
Doordat de meeste smaragden veel insluitsels bevatten zijn ze, ondanks de hardheid, zeer gevoelig voor stoten, hitte en druk. Wordt een smaragd sterk verhit (denk aan een temperatuur boven 700 graden Celcius), dan verliest het zijn kleur.
Molecuulformule smaragd: Be3Al2(SiO3)6
Hardheid van smaragd op de schaal van Mohs: 7,5 / 8
Smaragd kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn, of dezelfde hardheid hebben. Robijn kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een smaragd. De taaiheid van smaragd is slecht. Door de slechte taaiheid is de steen gevoelig voor breuken bij hardhandig gebruik. Afhankelijk van de hoeveelheid insluitsels zal de steen snel kunnen breken.
De oudste vindplaats van smaragd is in het zuidelijke deel van Egypte, het vroegere Opper-Egypte. Deze Cleopatra VII-mijnen raakten in vergetelheid in de middeleeuwen, maar werden herontdekt in de 19de eeuw.
Tegenwoordig worden smaragden voornamelijk gevonden in Brazilië, de Verenigde Staten, Europa en aan de Tokovajarivier in Rusland. Verdere vindplaatsen zijn Colombia (Colombiaanse smaragd, een variant welke vanadium bevat), India, Afghanistan, Pakistan, Zuid-Afrika, Zambia, Zimbabwe, Ghana, Nigeria, Tanzania, en Namibië.
De koning der edelstenen spreekt tot de verbeelding en, omdat het een karakteristieke kleur heeft, is iedereen ook bekend met de benaming van de kleur smaragdgroen.
In sommige culturen is het gebruikelijk om bij een 55ste trouwdag smaragd te geven als traditioneel geschenk. Daarnaast is smaragd de geboortesteen van de maand mei, en de steen van de sterrenbeelden Stier en Tweeling.
Als helende werking zou smaragd negativiteit verjagen, en genezing en wijsheid aantrekken. Het versterkt het geheugen, en helpt bij het nemen van juiste beslissingen.
Verder zou het helpen bij het vergemakkelijken van de ademhaling tijdens meditatiesessies, en helend werken bij oogziektes, spierproblemen en het versterken van het immuunsysteem.
Bijna alle natuurlijke smaragd bevat insluitsels. Vanwege deze insluitsels worden ze vaak behandeld met bijvoorbeeld olie. De olie vult de holtes op en voorkomt zo snelle breking van de steen. Van deze olie is verder niets zichtbaar.
Het is praktisch verboden om smaragd in een ultrasoon reiniger te doen. Naast de chemicaliën die in dit bad worden gebruikt die de steen kunnen aantasten zal door de harde trilling de steen kunnen breken. De chemicaliën kan de olie in de steen oplossen waardoor de steen sneller de kans heeft om te breken. Hiernaast raden wij aan sieraden met smaragd, zeker de grotere stenen niet te dragen bij bezigheden waarbij de steen in gevaar kan komen.
Voorkomende imitaties voor smaragd; groene toermalijn, glas, aventurijn kwarts, groen geverfde kwarts en Soudé smaragd. Vaak wordt glas gebruikt om mindere kwaliteit smaragd te imiteren.
De meest gebruikte slijpvorm voor smaragd is de emerald cut (smaragd slijpsel). Alleen smaragd kan in deze slijpvorm zo mooi tot zijn recht komen.
Deze slijpvorm is rechthoekig waarbij de hoeken zijn afgeslepen. Hierdoor ontstaat er een achthoekige slijpvorm. Zelfs wanneer de steen vol zit met insluitsels geeft dit een spectaculair effect.
Omdat smaragd net als aquamarijn in de natuur als lange prismatische kristallen voorkomt, wordt deze het meest in lange slijpvorm geslepen. Wat wij hiermee bedoelen is de ovale en rechthoekige slijpvorm. Deze hebben één langere kant. Naast de gefacetteerde slijpvorm is het bij smaragd ook mogelijk deze in een cabochon vorm te laten slijpen.
Wat veel mensen niet verwachten is dat dit een prachtig resultaat kan geven.
Bij DiamondsByMe werken we met smaragden van minstens AA+ kwaliteit, tot AAA. De smaragd mag, zoals eerder beschreven, insluitsels bevatten. Dit kunnen haarscheurtjes zijn die lijken of de steen beschadigd is. Vaak krijgen we daar vragen over van onze klanten. Deze zijn ervan overtuigd dat ze een beschadigde steen hebben ontvangen, terwijl de steen helemaal niet beschadigd is, maar insluitsels bevat. Ook melkachtige wolkjes in de steen, horen bij het karakter van de smaragd.
Hieronder enkele voorbeelden van onze smaragden, die wij voor klanten hebben gezet.
De meeste aanbieders zetten opaque (ondoorzichtige) smaragden. Bij DiamondsByMe werken we met smaragden die halftransparant zijn, en waar je dus wel de insluitsels in zult zien.
Op de meest linker afbeelding is een smaragd geslepen smaragd, welke semi-transparant is, maar veel insluitsels bevat. Op de tweede afbeelding een smaragd geslepen smaragd, die minder transparant is. Bij deze steen zijn minder insluitsels te zien, maar de steen is wel minder helder. Beide stenen hebben een prima kwaliteit van AA+.
Een goede indicatie om vast te stellen of een steen beschadigd is of niet, is of het oppervlak, dus de tafel van de steen, en de facetten aan de zijkanten mooi glad zijn. Is dit het geval, dan kun je ervan uitgaan dat de steen niet is beschadigd.
Ook over de kleur van smaragd worden nogal eens vragen gesteld. Men is er namelijk van overtuigd dat een smaragd diepgroen hoort te zijn. Daarover kunnen we stellig zijn. Een smaragd kan variëren van bleekgroen tot diepgroen.
In de afbeeldingen hieronder zie je verschillende kleurvariaties van smaragd. In de meest linker afbeelding zijn drie ringen van hetzelfde design, met een smaragd. Duidelijk te zien is dat de middelste steen een donkerder variant van smaragd is dan de bovenste en de onderste.
Ook bij de afbeeldingen van de ovaal geslepen stenen zie je een duidelijk onderling kleurverschil, naast dat deze in verschillende mates insluitsels bevatten. Alle afgebeelde groene stenen op deze pagina zijn smaragd, en deze zijn van een kwaliteit variërend van AA+ tot AAA. Dit is de kwaliteit die je mag verwachten wanneer je een sieraad met smaragd bestelt bij DiamondsByMe. Het kan spannend zijn om een smaragd te bestellen, niet wetende hoe deze eruit zal zien. Maar zoals je ziet is elke natuursteen uniek, met zijn eigen karakter.
Ben je op zoek naar een nog betere kwaliteit steen? Neem dan eens contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.
Omdat de smaragd een broze steen is, zul je deze bij DiamondsByMe veelal zien in meer gesloten zettingen, of in zettingen omringd door kleinere zijstenen. De randen van de steen wordt dan afgeschermd, en zullen minder vatbaar zijn voor beschadiging.
Vooral in entourage ringen kan dit een spectaculair resultaat geven.
Ben je benieuwd in welke sieraden je kunt kiezen voor smaragd? Neem dan een kijkje bij onze diverse sieraden collecties, en zie de keuzemogelijkheden binnen de configurator. En wie weet, loop jij straks misschien met een ring met smaragd!
Kijk ook eens bij: