Filter
Kennisbank

Onderhoud

Achtergrond informatie

Alles wat je moet weten over het schoonmaken van je sieraden

Juiste onderhoud en gebruiksregels gouden en zilveren sieraden:

  • Bescherm je sieraad tegen krassen en butsen, je kunt sieraden dus beter niet los in een lade of doosje doen waarbij ze bij elkaar liggen. Sieraden die bij elkaar liggen kunnen elkaar krassen.
  • Laat je sieraad geen contact maken met harde oppervlakten en doe je sieraad niet aan of om boven een harde vloer.
  • Doe je sieraad af voordat je gaat sporten, huishoudelijk werk gaat doen of ander ruw werk, en wanneer je gaat slapen of douchen.
  • Vermijd contact van je sieraad met chemische middelen zoals parfum, schoonmaakmiddelen en chemische stoffen die in zwembaden voorkomen.
  • Vermijd contact tussen parels en cosmetica. Hun mooie glans en kleur worden beschadigd door contact met make-up, haarlak en parfum.
  • Maak je sieraden niet schoon met chemische middelen en poets ze niet met een harde doek.
  • Gebruik alleen lauwwarm water, zonder chemische toevoegingen.
  • Het verkleuren van parels en zilver is mogelijk door normaal gebruik.

Wij zijn niet aansprakelijk voor schade ontstaan door het dragen van de sieraden of door verkeerd gebruik.

Hoe kan ik mijn sieraden het beste schoonmaken?

Gouden en zilveren sieraden kunnen schoongemaakt worden met een goede sieraden-reiniger. Deze kun je kopen bij de juwelier of de goudsmid. Je kunt de sieraden hier ook schoon laten maken. Zelf kun je de sieraden ook af en toe in een zeepsopje, van bijvoorbeeld groene zeep dompelen. In het volgende kopje leggen wij stap voor stap uit hoe je je sieraad het beste zelf kunt schoonmaken. Zilver kan, door zwavelverbindingen, makkelijk zwart worden. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor.
Diamanten en zirkonia sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans. Een diamant moet daarom gemiddeld één keer per maand worden gereinigd.

Het reinigen kan als volgt:
Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem daarna droog met een zachte, niet pluizende doek.

Een ander middel om diamant weer te laten schitteren is een mengsel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg het sieraad met de diamant hierin en laat het weken. Haal het sieraad er na een half uur uit en klop voorzichtig met een borsteltje op de voor- en achterkant van de zetting. Haal het nog een keer door de oplossing en laat de diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen.
Laat je sieraden minstens een keer per jaar controleren, zettingen van stenen kunnen na verloop van tijd slijten waardoor stenen eruit kunnen vallen. Dit is redelijk eenvoudig te repareren en kost een stuk minder dan wanneer je een mooie steen verliest.