Peridoot : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Peridoot

Molecuulformule (Mg,Fe)2SiO4

Geboorte steen
Voor alle geboorte stenen klik hier link

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 6,5
Peridoot kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Granaat kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een peridoot. De taaiheid van peridoot is matig tot goed, dit betekend dat de steen gevoelig is voor breuken. Dit is tevens afhankelijk van de hoeveelheid insluitsels in de steen. Daarom letten wij altijd bij de aankoop van onze peridoot of deze kwalitatief goed genoeg is om de dragen in een sieraad.

Kleur

De Peridoot staat bekend om zijn intense (olijf)groene kleur. De peridoot wordt ook wel de steen van de zon genoemd. De kleur van peridoot kan variëren van bleek geel-groen, diep groen, groen-bruin tot bruin. De bruine peridoot komt niet veel voor en is dan ook een zeldzame edelsteen.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van peridoot zijn: Pakistan, China, Myanmar/Burma (Mogok district), USA (Arizona) en Zabargad (St. John’s Island) in de rode zee. Aan de peridoot worden vele helende en magische krachten toegewezen. Vroeger vermaalden ze de peridoot tot poeder en dronken ze het op als medicijn. Zo zou de steen je moeten beschermen tegen nachtmerries en het boze oog. Daarnaast zou de peridoot helpen bij astma en koorts.

Verzorging

Door de lagere hardheidsgraad en de minder goede taaiheid raden wij de steen niet te stoten of te dragen bij werkzaamheden waarbij de steen beschadigd kan worden. Bijvoorbeeld werken in de tuin kan er voor zorgen dat de steen breekt. Peridioot is gevoelig, wij raden dan ook aan de steen niet in contact te brengen met producten als parfum of haarspray.

Imitaties

Imitaties die gebruikt kunnen worden voor peridoot zijn; glas, groene saffier, toermalijn, chrysoberyl en groene granaat. De meest voorkomende imitatie voor peridoot is glas. Glas kan in alle kleuren worden geproduceerd en is goedkoop voor imitatie stenen. De andere mogelijke imitaties komen minder vaak voor.

Slijpsel

Peridoot wordt over het algemeen in grote formaten geslepen. Wanneer deze in kleine formaten geslepen wordt bestaat er een grote kans dat de steen bij het slijpen al breekt. Ook komt de kleur van de steen het mooiste tot zijn recht wanneer de steen in groter formaat wordt geslepen. Peridoot kan in vrijwel alle slijpvromen worden geslepen.

Sieraden met peridoot zijn hier te vinden: