Filter
Kennisbank

Onze Edelstenen

Alles wat je moet weten over edelstenen

Saffier

safierDe Saffier is een steen die in iedere kleur, behalve rood verkrijgbaar is. Saffieren in andere kleuren noemen wij vaak Fancy Saffieren waarbij de kleur blauw de meest bekende kleur is. Saffier is tevens de geboortesteen van de maand september en behoort tot de sterrenbeelden Stier en Maagd. Saffier wordt ook wel de kleur van de hemel genoemd. De steen wordt onder andere gevonden in Sri Lanka, Myanmar, Australië, Thailand, Tanzania en Amerika. Bij een blauwe Saffier is de hoge intensiteit blauw de belangrijkste factor. Deze intensiteit heeft een grote invloed op de prijs van de steen en het sieraad. Door middel van hitte kan een Saffier verwarmd en behandeld worden, hierdoor wordt de kleur vaak intenser en verdwijnen onzuiverheden uit de steen.

Robijn

robijnRobijn hoort net als de saffier tot de korund familie en is alleen maar verkrijgbaar in de kleur rood. De mooiste kleur van een robijn wordt ook wel duivenbloed rood genoemd. De naam ‘’Ruby’’ wordt vaak gebruikt om de steen aan te duiden en is afgeleid van het Latijnse woord “ruber” wat rood betekent. De robijn is een van de meest dure edelstenen op de wereld en is de geboortesteen voor de maand juli.

Robijn is samen met saffier de hardste edelsteen na de diamant en heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. Robijn wordt onder andere gevonden in Thailand, Sri Lanka, Tanzania, Australië en Amerika.

In India heeft de robijn ook wel de naam ‘King of Gemstones’. Van oudsher wordt er geloofd dat een robijn bescherming biedt tegen ongeluk en een slechte gezondheid vandaar dat vele koninklijke sieraden bezet zijn met robijnen.

Smaragd

smaragdMet haar intense kleur is de Smaragd een van de meest fascinerende edelstenen. De groene kleur is een van de mooiste die voorkomt in de natuur. De naam smaragd komt van de Griekse naam “Smaragdos” wat letterlijk groene steen betekent. De smaragd is de geboortesteen van de maand mei. Door zijn structuur heeft een smaragd vele breukvlakken waardoor deze steen erg moeilijk te zetten is voor de goudsmid. Een smaragd wordt altijd in eerste instantie met het blote oog bekeken. Wanneer er niets gezien wordt, krijgt de edelsteen de gradatie ‘Flawless’. De mooiste Smaragden worden gevonden in Colombia, vandaar dat de meest waardevolle Smaragden soms de benaming ‘Colombia Green’ hebben. Naast Colombia wordt de steen gevonden in Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Amerika. Voor het verbeteren van een smaragd wordt vaak gebruik gemaakt van olie. Door deze olie lopen de insluitsels en breukvlakken vol en krijgt de smaragd meer kleurintensiteit en minder zichtbare insluitsels. Let er altijd op dat als je een Smaragd schoonmaakt, dat je geen chemicaliën gebruikt omdat deze de olie zou kunnen verwijderen. Het beste resultaat krijg je door de steen met een tandenborstel en water schoon te maken.

In het verleden werd de smaragd vaak gezien als een heilige steen. Een van de meest bekende personen die de smaragd graag droeg was Cleopatra. De mensen van toen dachten dat een smaragd helende krachten had en je veel geluk zou toebrengen.

Amethist

amathistAmethist heeft een prachtige paarse kleur en schittering. De naam Amethist komt van het Griekse woord ‘amethystos’ wat hetzelfde betekent als ‘niet dronken’. In het verleden dacht men dat het dragen van een Amethist zou voorkomen dat je dronken werd. Amethist is de geboortesteen van de maand februari en wordt onder andere gevonden in Brazilië, Uruguay en Madagaskar. Een Amethist kan op vele manieren behandeld worden om de kleur te verbeteren. Het is ook één van de meest gebruikte stenen als het gaat om het slijpen van speciale vormen in edelstenen en beschikt over een helderheid waarmee de mooiste creaties gemaakt kunnen worden.

Een amethist wordt ook wel de steen der verleiding genoemd. In het verleden dacht men namelijk dat de steen je zou helpen tegen verleiding. Tevens zou de steen je helpen bij het afweren van geesten en zou die je inspireren tot nieuwe gedachtes.

Leonardo Da Vinci schreef ooit dat amethist je slimmer maakt en je verstand reinigt van negatieve gedachten.

Citrien

citrienDeze steen wordt meestal gevonden in zijn citroengele kleur. De meest waardevolle Citrienen, zijn echter de stenen die neigen naar een wat oranjekleur. De naam Citrien komt van de citrusvrucht, vanwege zijn gele kleur. Citrien is de geboortesteen van de maand november en wordt het meest gevonden in Brazilië, Madagaskar en de Sovjet-Unie. Vroeger geloofde men dat Citrien je hielp om je concentratie te verbeteren, transpiratie tegen te gaan en futloosheid te verminderen.

Peridoot

peridootDe Peridoot staat bekend om zijn intense (olijf)groene kleur. Deze steen is perfect te combineren met trendy kleding. Het is de geboortesteen voor de maand augustus en wordt onder andere gevonden in Amerika, Pakistan, Burma en Brazilië. Aan de Peridoot worden vele helende en magische krachten toegewezen. Vroeger vermaalden ze de Peridoot tot poeder en dronken ze het op als medicijn. Zo zou de steen je moeten beschermen tegen nachtmerries en het boze oog.

Rhodoliet

rhodolietRhodoliet is de geboortesteen van de maand januari en wordt onder andere gevonden in Zimbabwe, Sri Lanka en Kenia. Rhodoliet wordt over het algemeen niet behandeld omdat de steen van nature behoorlijk schoon is en een prachtige kleur heeft.

Vroeger was de rhodoliet al een bekende steen, Men zegt dat Noah een lantaarn gebruikte van rhodoliet voor het belichten van zijn boot bij het sturen. Vaak werden de stenen gebruikt als talisman, men geloofde namelijk dat de steen licht gaf in de duisternis en zijn drager beschermde tegen kwaadaardige geesten.

Rookkwarts

rookkwartsDe mooie aardse kleur van deze steen is steeds meer een trend aan het worden. Vooral in combinatie met een rood-goude kleur komt deze steen het best tot zijn recht. De Rookkwarts wordt het meest gevonden in Brazilië, Bolivia, Spanje en Madagaskar. Rookkwarts is nooit echt een belangrijke steen geweest in de historie. Pas de laatste jaren is de steen steeds bekender aan het worden. Het dragen van een Rookkwarts zou volgens sommige mensen zorgen voor meer creativiteit, plezier in het leven en grotere persoonlijke ontwikkeling.

Aquamarijn

aquamarijnAquamarijn dankt zijn naam aan zijn mooie lichtblauwe kleur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor zeewater. Het is een edelsteen die in grote stukken gevonden wordt en waar dus ook veel mooie grote creaties mee gemaakt worden. Aquamarijn is de geboortesteen voor de maand maart en wordt het meest gevonden in landen als Australië, Myanmar, India, Zambia. Een Aquamarijn wordt vaak behandeld met warmte om de kleurintensiteit te verbeteren. Het is een van de meest gebruikte stenen waarmee wordt geëxperimenteerd voor nieuwe slijpvormen.

Waarschijnlijk vanwege zijn naam en kleur is het altijd de beschermsteen geweest voor mensen die werkten op zee. Tevens zou de edelsteen het geluk van getrouwde mensen vergroten.

Zwarte diamant

zwarte diamantEen zwarte Diamant heeft een mysterieuze uitstraling en zijn diepzwarte kleur past perfect in sieraden. Los gezien van de donkere kleur glinstert de steen toch, dit komt door de geslepen vlakken. Het dragen van een zwarte Diamant is de laatste jaren steeds meer een trend geworden. Samen met de witte Diamant is de zwarte Diamant de geboortesteen van de maand April.

Topaas

topaasblue De meest bekende kleur van de Topaas is lichtblauw. Wat veel mensen niet weten, is dat de Topaas ook in vele andere kleuren verkrijgbaar is. Deze edelsteen wordt onder andere gevonden in Brazilië, Australië, China, Amerika en Sri Lanka. In het verleden dacht men dat de steen je sterker kon maken en dat je er meer zelfvertrouwen door zou krijgen.