Verschil tussen Diamant en Lab Grown Diamant | DiamondsByMe

Verschil tussen diamant en Lab Grown diamant

Laten we om te beginnen de eigenschappen van natuurlijke diamant met Lab Grown diamant vergelijken. Zoals je ziet zijn er geen verschillen.

Natuurlijke diamant Lab Grown diamant
Formule C (koolstof) C (koolstof)
Hardheid 10 10
RI 2.42 2.42
Soortelijk Gewicht 3.52 3.52
Kristalvorm Kubisch Kubisch


Het gebruik van Lab Grown diamant (ook wel Lab Created Diamonds genoemd) in sieraden wordt steeds populairder. Voorheen waren antieke sieraden geliefd omdat dit al eerder gedragen zou zijn. Tegenwoordig is men geïnteresseerd in het verbeteren van de wereld. Dit zal dan ook één van de grote redenen zijn dat men een sieraad kopen met een Lab Grown diamant. Deze worden namelijk geheel ecologisch geproduceerd. Waar er bij natuurlijke diamant nog wel eens twijfel ontstaat of het gaat om conflictvrije diamant of bloeddiamanten, is er bij Lab Grown diamant absoluut geen sprake van bloeddiamanten. Dit proces is 100% traceerbaar.

Daarnaast is de natuurlijke gekleurde diamant zo schaars, dat deze ook vaak in mindere kwaliteit verkocht wordt. De Lab Created gekleurde diamant is vaak nóg mooier dan de natuurlijke variant. Dit omdat het proces 1 op 1 nagebootst wordt in een laboratorium. De kleur is vaak mooier en bevat minder insluitsels.

De slogan die veel gebruikt wordt bij de verkoop van natuurlijke diamant is "Real Is Rare" , of te wel, een echte diamant is uniek. Natuurlijk is het zo dat een diamant die in de natuur gevonden wordt uniek is, maar zo zijn de lab created diamanten ook stuk voor stuk uniek. Deze worden namelijk op exact dezelfde manier geproduceerd als dat de aarde dit doet.
Wij vinden het jammer dat dit als argument wordt gebruikt om mensen over de streep te halen een natuurlijke diamant te kopen in plaats van een Lab Grown diamant. Omdat wij het belangrijk vinden deze keus aan de klant zelf over te laten hebben wij een overzicht met alle verschillen tussen natuurlijke en Lab Created diamanten.
Om een duidelijk beeld te geven van de verschillen tussen natuurlijke diamant en Lab Grown Diamant hebben wij alle chemische kenmerken op een rij gezet.


Is Lab Created diamant een echte diamant?

Lab Created diamant is te vergelijken met ijs. Wanneer je ijs uit de vriezer vergelijkt met ijs afkomstig van de noordpool of een andere ijs-gebieden is dit identiek. Het enige verschil hiertussen is de plaats waar het ijs ontstaat.
Dit geldt hetzelfde voor natuurlijk en Lab Grown Diamant. Dit is échte diamant die wordt gemaakt onder de zelfde omstandigheden als in de natuur. Het verschil is dat deze omstandigheden zijn omgezet in een simulator zodat de diamant door de mens zelf en vooral sneller geproduceerd kan worden.

Hierboven hebben wij een tabel samengesteld met alle chemische eigenschappen van natuurlijke diamant en Lab Grown Diamant. Hieruit blijkt dat alle chemische eigenschappen overeen komen met natuurlijke diamant.

“In het kort gezegd is Lab Grown Diamant voor het menselijk oog niet te onderscheiden van natuurlijke diamant. Alle optische en fysische eigenschappen zijn gelijk aan de natuurlijke diamant.”

Klik voor meer informatie over het maak proces van Lab Grown Diamant hier.


Natuurlijke diamant Lab Grown diamant
Vindplaats In de natuur Laboratorium
Ontstaan proces 100 miljoen jaar Ongeveer 12 weken
Langdurig proces onder hoge druk en temperatuur Extreem kort proces onder hoge druk en temperatuur
Groei proces Complexe groei Complexe groei (versneld)
Stikstof (onzichtbaar) Rijk aan stikstof Geen stikstof

Prijsverschil natuurlijke diamant en Lab Grown diamant.

Naast dat Lab Grown Diamant beter is voor het milieu, is er ook een prijsverschil tussen de natuurlijk en Lab Grown Diamant. Natuurlijke diamant is kostbaarder omdat deze moeilijk te vinden is binnen de natuur. Lab Grown Diamant is ongeveer 30 tot 40% goedkoper dan natuurlijke diamant.

De kosten voor een 1,51 ct ronde diamant, met de eigenschappen VS en kleur H.
Natuurlijk: ongeveer 11.000 euro
Lab Grown: ongeveer 6.000 euro

Waarom natuurlijke diamant?

  • Een natuurlijke diamant is miljoenen jaren oud
  • Deze worden in de natuur gevonden
  • Sommige natuurlijke diamanten bevatten natuurlijke insluitsels
  • Natuurlijke diamanten zijn schaarser en dus kostbaarder
Waarom Lab Grown diamant?
  • De natuurlijke diamant sterft uit, de mijnen gaan sluiten en de stenen raken uiteindelijk opLab Grown Diamant is volledig ecologische verantwoord (in tegenstelling tot natuurlijke diamant)
  • 100% traceerbaar en zekerheid dat het geen bloeddiamanten zijn.
  • Sneller maakproces dan natuurlijke diamant.
  • Lab Grown Diamant bevat geen nitrogen.
  • Lab Grown Diamant is goedkoper.

Voor meer informatie over het ontstaansproces van Lab Grown Diamant klik hier.