Remco Broekhuis | DiamondsByMe

Remco Broekhuis

Remco BroekhuisDiamondsByMe-oprichter Remco Broekhuis:

“Sieraden vertellen een verhaal”

Een ring of collier personaliseren. Of kiezen voor een sieraad dat je helemaal hebt ontworpen. DiamondsByMe maakt exclusieve handgemaakte sieraden voor iedereen bereikbaar. Oprichter Remco Broekhuis over het nieuwe ambacht en zijn liefde voor gekleurde edelstenen.

O ja, dat stemt hem extra blij. Zegt Remco Broekhuis, oprichter van DiamondsByMe. Wanneer mensen bij het personaliseren of helemaal zelf ontwerpen van een armband, ring of collier kiezen voor kleur-edelstenen. “Robijn, saffier, granaat, smaragd: dat doet niet iedereen. Je moet maar durven ook, maar die edelstenen zijn zo bijzonder. Met zo’n mooie grote edelsteen van saffier of smaragd ben je al snel de enige. Veel juweliers hebben die stenen niet, maar ik weet exact welke ik waar in Europa kan vinden. Mijn vrouw draagt een trouwring met een rechthoekige diamant, kanariegeel, heel bijzonder, maar ja, dat is ze natuurlijk ook.”

In een gloed van goud

Zijn vader was horlogemaker en juwelier. Hij had een eigen zaak in Puttershoek. Werk besteedde hij uit aan een goudsmid. Remco mocht een keer met hem mee, reparaties ophalen bij een goudsmid op een zolderkamer. Een jaar of tien elf was hij, en hij was meteen verkocht. Hij keek ademloos toe hoe de goudsmid speelde met een vlam. “In een gloed van licht smolt het goud, waarna hij dat met een vijl en tang bewerkte, heel precies en geconcentreerd. En langzaam ontstond iets moois, een glimmend sieraad, een prachtig sieraad, perfect afgewerkt. Ik kon mijn ogen niet van zijn handen afgehouden.” Hij werd die middag betoverd en wist het zeker: “Ik word later goudsmid.”

Ambacht

Zijn ouders merken dat ook. Op de vliering thuis maakten ze voor hem een werkbank, met een brander. Hij had hij al zilveren sieraden proberen te maken, voordat hij een paar jaar later naar de Vakschool in Schoonhoven ging. Ook was hij met een goudsmid in Barendrecht meegelopen. Na zijn studie kwam hij terecht bij een atelier. Hele dagen repareren, ja leuk, nee hartstikke leuk, maar zo’n atelier beginnen kan ik zelf ook, besloot hij. Dus begon hij na twee jaar voor zichzelf, bij hem thuis op de zolderkamer in Barendrecht. “Dat ging zo goed dat we daar al snel met zes goudsmeden zaten, 10 a 12 uur gemiddeld per dag. Mooie dingen maken.” Toch begon het te knagen: “Ik zag wel de juwelier die het werk kwam ophalen, maar niet de klant, niet de reactie van de klant. En die doet een sieraad nog meer schitteren.”

Trendjuwelier

Hij opende een winkel Spijkenisse, met ernaast een atelier. Er kwam ook een winkel in Hellevoetsluis. “Met de opkomst van internet, zo’n 12 à 13 jaar geleden, besloot ik een online juwelier op te zetten, Trendjuwelier. Mijn atelier gaf ik aan een vriend, maar het gereedschap wilde ik bewaren. Ik wist het zeker, ik ga dit weer doen.” Hij is en blijft een ambachtsman: “Van schoenmaker tot vioolbouwer, dat geldt voor elk ambacht, ik vind het prachtig wat mensen met hun handen kunnen maken. Zo jammer dat het verdwijnt.”

3D-printer

Aan stilstaan heeft hij een hekel. Leergierig is hij. “Begin 2000 was ik de allereerste juwelier ter wereld met een laser. Omdat je daarmee nog beter kon repareren.” Daarom bezoekt hij internationale beurzen: “Mijn leveranciers vragen mij geregeld, ‘wat doe jij nou hier’. Heel simpel. Ik wil weten, ik wil vooruit.” Het was op de grootste juwelenbeurs ter wereld in Hongkong, zes jaar geleden, waar het idee voor DiamondsByMe werd geboren. Hij zag een 3D-printer en die wilde hij ook. Hij was meteen gefascineerd, maar wist nog niet precies wat hij met die moderne techniek kon doen.

Pionier

Het personaliseren, de 3D-tekeningen, het 3D printen: hij moest pionieren, zelf het wiel uitvinden, omdat geen enkele goudsmid of juwelier nog met zo’n printer werkte. “Ik ben een jaar met onderzoek bezig geweest en heb toen binnen twee jaar de website gebouwd. In het systeem zitten 40 miljoen foto’s. Zo kunnen we alle mogelijke combinaties voor iedereen online visualiseren. Ook in 3D-bewegend beeld. Voordat een ring op maat klaar is, kun je op een video al precies zien hoe die om je vinger staat.”

Goudsmid vertaalt gevoelens

Dat maakt het nieuwe ambacht ook zo interessant. “Vroeger besprak je eerst met een klant een ontwerp en dan ging je dat ook maken. Nu kun je een ontwerp tussendoor online tonen en bespreken hoe je dat eventueel nog gaat aanpassen.” Het vijlen, de stenen zetten: dat aloude ambacht blijft het allermooist. “Sieraden vertellen een verhaal. Vertolken iemands gevoelens. Maken een moment tastbaar. Dat ik die als goudsmid mag vertalen, en zo een onderdeel van iemand leven kan zijn, ja, dat maakt mijn vak wel heel bijzonder.”

DiamondsByMe is wereldwijd de eerste ambachtelijke juwelier waar je exclusief sieraden kunt personaliseren of helemaal zelf ontwerpen. Het online bedrijf uit Rhoon geldt als een pionier op het gebied van het nieuwe ambacht, waarmee het handgemaakte sieraden-op-maat makkelijker en sneller online kan aanbieden. De diamanten en andere edelstenen zijn afkomstig van legitieme, vertrouwde bronnen. DiamondsByMe telt 28 medewerkers.

Jij kunt onze modellen personaliseren zoals jij dat wilt. Op basis van jouw eigen stijl en smaak. Dat doe je heel makkelijk online. We hebben een enorme collectie edelmetalen, edelstenen in allerlei stijlen, vormen en kwaliteiten waaruit je kunt kiezen.