Filter
Kennisbank

De edelmetalen

Achtergrond informatie

Goud

Goud is een edelmetaal wat al duizenden jaren gebruikt wordt voor sieraden. Er wordt ook niet voor niets gezegd “Met goud geef je aan dat je van elkaar houdt”. Het edelmetaal heeft namelijk een redelijk vaste waarde. Goud is een zacht metaal waardoor het makkelijk opgerekt kan worden. Goud smelt bij 1063 graden en zal nooit roesten of verkleuren. Goud wordt ook wel de “Koning van de edelmetalen” genoemd. Deze naam heeft het in de loop der eeuwen gekregen omdat het zulke mooie eigenschappen heeft wat het uniek maakt.

In Europa wordt er geen gebruik gemaakt van puur goud voor het maken van sieraden. Het goudgehalte verschilt in sieraden per land. Wij werken over het algemeen met 3 gehaltes goud; 9 karaats, 14 karaats en 18 karaats. Puur goud is 24 karaats. Het gehalte van goud wordt bepaald door het toevoegen van andere metalen. Wij werken met drie verschillende kleuren goud; geel-, wit- en roodgoud. Roodgoud krijgt bijvoorbeeld zijn kleur door de toevoeging van koper. Hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleuring van het metaal.

9 karaat goud: 375 - 9 krt
14 karaat goud: 585 - 14 krt
18 karaat goud: 750 - 18 krt
20 karaat goud: 833 - 20 krt
21,6 karaat goud: 900 - 21,6 krt
22 karaat goud: 916 - 22 krt


Het gehalte van het goud in een sieraad kun je toetsen met koningswater en een speciale toetssteen. Het is verplicht in Nederland om een sieraad te laten keuren. Zij bepalen voor jou het goudgehalte en zetten er een teken in die gerelateerd is aan dat gehalte. Ook zetten zij er een teken in van de goudsmid die het gemaakt heeft.

In Nederland kennen wij voor goud de volgende keurtekens:

Het gehalte van goud wordt bepaald door het toevoegen van metalen, de zogenaamde bijzet metalen. Op onze site werken we met drie verschillende kleuren goud: geelgoud, witgoud en roodgoud.
Geelgoud van een ander gehalte krijg je door het toevoegen van zilver en koper, vaak 2/3 deel zilver en 1/3 deel koper. Roodgoud krijgt zijn kleur vooral door toevoeging van meer koper.

Zilver

Zilver is een mooi glimmend edelmetaal en is relatief zacht waardoor het zich redelijk goed kan laten omvormen. Hierdoor werden er in het verre verleden al sieraden gemaakt van zilver. Zilver heeft alleen wel de eigenschap dat het kan oxideren door zonlicht of door de zuurgraad van transparantie, maar over het algemeen heeft 90% hier geen last van. Ook bij zilver wordt er een ander metaal toegevoegd om de hardheid te vergroten. Bij zilver wordt er gesproken over aantal gehaltes. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van 925 zilver, dit is 1e gehalte zilver. Ook zilver moet gekeurd worden, er zal een keurteken in geslagen worden en een teken van de goudsmid die het gemaakt heeft.

In Nederland kennen we de volgende keurtekens voor zilver:

Platina

Platina is een zeldzaam edelmetaal, nog zeldzamer dan goud. De schaarsheid van het metaal zorgt ervoor dat het een duurder edelmetaal is. Platina is een zuiver edelmetaal met een hogere dichtheid. Platina is van nature wit en is al jarenlang een populaire keuze voor exclusieve verlovingsringen met mooie diamanten. Het metaal zal nooit van kleur veranderen. Daarnaast is platina ook zo bijzonder omdat de kans op een allergische reactie heel klein is. ‘het metaal zonder zwakheden’, zo wordt platina ook wel eens genoemd. Het smeltpunt ligt op een niveau van wel 1772 graden! Ook sieraden gemaakt van platina worden gekeurd, en er zal een teken van de goudsmid in geslagen worden.