Filter
Kennisbank

Over Diamant

Alles wat je moet weten over diamanten

Wij van DiamondsByMe zijn ons bewust van het feit dat het aanschaffen van een sieraad een bijzondere gebeurtenis is. Om je een beetje op weg te helpen vertellen wij je graag meer over verschillende diamanten. Het kopen van een diamant is vraagt soms om wat meer advies en informatie. De prijs van een diamant hangt af van vele factoren. Onze diamanten zijn conflictvrij en door Kimberly goedgekeurd. Het Kimberly Process is een internationale classificatie welke gaat over eerlijke en legale handel.

Je kunt onderstaande video bekijken om meer te weten over diamant of het volledige verhaal lezen.


Uitleg diamant met GIA certificaat
Het kopen van een diamant is een bijzondere aankoop voor een bijzonder moment. Het is dan ook belangrijk dat je met zekerheid koopt.

1. Inleiding

We starten met de uitleg van twee termen; briljanten en diamanten.

Een briljant staat voor een perfect geslepen slijpvorm waardoor het licht op de beste manier wordt weerkaatst. Om dit perfecte resultaat te krijgen moet de steen in de juiste verhoudingen worden geslepen. Iedere steen wordt met de hand geslepen waardoor geen enkele steen meer hetzelfde is. De ene steen kan hierdoor meer waard zijn dan de andere. Tevens wordt de prijs van de steen bepaald door de kleur van de diamant. Hoe witter, hoe beter en dus duurder. Wil je meer weten over diamanten? Kijk dan even op onze pagina ‘Over diamanten’.

2. Diamant en de 4C

De belangrijkste factoren van een diamant worden ook wel de 4C’s genoemd. Ze staan voor Cut, Carat, Color and Clarity. Deze factoren zijn daarom ook van invloed op de prijs. Hieronder wordt iedere factor uitgebreid toegelicht.

A. Cut – Slijpsel

Belangrijkste punten van het slijpsel:

 • Het slijpsel is een zeer belangrijkste punt bij een diamant
 • Zonder een goed slijpsel is er geen “vuur” in de steen
 • Dit is nu juist wat een diamant tot een gewilde steen maakt

Het slijpsel van een diamant bepaalt voor een groot gedeelte het vuur van een steen. Dit proces van slijpen en polijsten bepaalt de vorm van een diamant. Een diamant is een zeldzame steen die in verschillende groottes en met onzuiverheden wordt gevonden. Vanwege deze reden komt het regelmatig voor dat de slijper concessies moet doen tijdens het slijpen. Het kan dus weleens zijn dat een geslepen diamant behoorlijk van de perfecte verhoudingen afwijkt. Een te diep geslepen steen wordt ook wel een spijker genoemd. Het licht ‘lekt’ als het ware uit de steen. Een ondiep geslepen steen wordt ook wel een visoog genoemd. Bij een perfect slijpsel gaat het licht de steen in en wordt het intern weerkaatst, waardoor het licht er uiteindelijk aan de bovenkant, de tafel, weer uit komt.

Een goed slijpsel voldoet aan de volgende criteria:

 • Het aantal facetten
 • Symetrie en grootte van de facetten
 • Verhouding tot de culet en paviljoen
 • Verhouding tafel tot gordel
 • Dikte van de gordel
 • Het slijpsel is perfect als het het licht op de meest optimale manier reflecteert waardoor je het meeste kleur “vuur” uit de diamant krijgt.

Het slijpsel is ook weer in te delen in vier gradaties:

Excellent = Ideal
Wanneer een schittering vrij is van vlekken wordt dit een perfecte schittering genoemd. De beste proporties en symmetrie; al het licht dat de diamant binnenkomt, komt volledig tot uiting.

Very good
Zeer goede schittering met geen tot nauwelijks zichtbare uiterlijke oneffenheden; zeer goede verhoudingen en symmetrie.

Good
Goede schittering met een aantal externe oneffenheden, verhoudingen vertonen lichte afwijkingen, facetten hebben goede symmetrie.

Fair
Iets verminderde schittering; enkele grote uiterlijke oneffenheden; proporties en symmetrie tonen afwijkingen.

Deze gradaties worden altijd aangegeven in een certificaat en zijn dus zeer belangrijk om op te zoeken. Hiermee weet je dus eigenlijk al of een steen schittert, oftewel ‘vuur’ heeft.

B. Carat – Karaat

Belangrijke punten:

 • Het gewicht van een diamant bepaalt niet de grootte van een diamant. Indien de diamant niet goed is geslepen kan hij kleiner of groter zijn.
 • 1 karaat weegt 0,2 gram

Als we spreken over karaat bij een diamant hebben we het over het gewicht van de diamant. Vroeger had men nog geen exacte meetmiddelen, maar werd er gewogen met het zaad van de Johannesbroodboom. De zaadjes die van deze boom af kwamen, hadden altijd een exact gewicht van 0,25 karaat oftewel 0.05 gram. Zoals 1 euro bestaat uit 100 centen bestaat 1 karaat uit 100 puntjes. Een diamant van 50 puntjes noemen we een half karaat enzovoort. Een half karaat wordt dan aangeduid als 0,50 ct. De grootte van de diamant heeft geen rechtstreeks verband met het gewicht. Als de diamant slecht geslepen is kan hij groter of kleiner zijn. Hierom geven wij op onze site ook altijd een gemiddelde grootte aan van een steen. Uiteraard kun je er wel vanuit gaan dat hoe hoger het karaat gewicht is, hoe groter de diamant zal zijn.

Het vinden van grote diamanten is een lastige kwestie. Hierdoor neemt de prijs van een diamant vanaf 0.50 karaat extreem snel toe. Hieronder zie je het verschil goed in een voorbeeld, uitgegaan van een diamant in een eenvoudig montuur met een prima kwaliteit.
0,25 ct prijs € 650,-
0,50 ct prijs € 1600,-
1,00 ct prijs € 5300,-

Bij het kopen van een diamant is het tevens belangrijk om te kijken naar de grootte van je eigen vingers. Heb je kleine vingers, dan zal een diamant in een open zetting al snel een mooie grootte voor je zijn. Heb je grote vingers? Dan zal de diamant misschien wat kleiner lijken.

C. Color – Kleur

Belangrijke punten:

 • Kleur D is het mooist, Z is het minst
 • Bij de kleur van een diamant gaat het eigenlijk om zo min mogelijk kleur.

Wist jij dat het bij de kleur van een diamant eigenlijk gaat om zo min mogelijk kleur? De witte kleur van een diamant is erg zeldzaam! 90% van de diamanten die gevonden wordt heeft een gelige kleur. De kleur van een diamant wordt ingedeeld op een schaal van D tot Z, waarbij D staat voor de mooiste diamant. Bij de kleur van een diamant wordt de prijs van de diamant bepaald door de kleur: hoe “witter” en kleurlozer de steen is, hoe hoger de waarde! Deze kleurcodes worden over het algemeen gebruikt in certificaten. In het verleden kwamen we vaak de benamingen River, Top Wesselton en Wesselton tegen, maar omdat deze heel breed zijn, zijn we nu over gegaan op letters waarmee we preciezer een kleur kunnen aangeven. Hoe witter de steen is, hoe mooier de weerkaatsing van het licht is binnen de steen. Het licht wordt gebroken tot prachtige regenboog kleuren die uit de diamant komen. Als uitzondering op de kleur zijn er de gekleurde diamanten die ook wel Fancy Diamonds worden genoemd. Deze diamanten zijn er in de kleuren geel, rood, blauw, bruin en zwart. Echter hebben deze wel een aparte gradatie en kunnen soms ook duurder zijn dan een perfect witte diamant. Dit hangt af van hun intensiteit en kleur.

D. Clarity – Zuiverheid

Een diamant is een natuurproduct en wordt gevormd onder extreem hoge druk. Een diamant die geen onzuiverheden heeft, is dan ook erg zeldzaam en noemen we loepzuiver. Voor de zuiverheid is ook een gradatiesysteem opgezet, deze loopt van FL-IF-LC(loepzuiver) tot P3 (opvallende onzuiverheden). Om het systeem voor iedereen gelijk te houden, wordt bij het graderen van een diamant gebruik gemaakt van een 10x vergrotende loep onder daglicht. Het onervaren oog zal in de gradatie IF tot SI2 zonder loep geen onzuiverheden in de steen zien. Hieronder zie je een overzicht van hoe dit er ongeveer uit zou moeten zien:


Insluitsels worden gevormd door onzuiverheden zoals kleine scheurtjes, resten van andere mineralen of koolstof. Hoe minder insluitsels er in een steen zitten, hoe meer licht er gereflecteerd kan worden en hoe zuiverder de steen dus is.

FL/IF/LC Flawless / Internally Flawless/ Loupe-clean
Geen enkele oneffenheid is zichtbaar met de loep

VVS1 en VVS2 Very very small internal characteristics
De oneffenheden zijn erg moeilijk tot moeilijk te vinden met de loep

VS1 en VS2 Very small internal characteristics
De oneffenheden zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep

SI1 en SI2 Small internal characteristics
De oneffenheden zijn gemakkelijk tot erg gemakkelijk te vinden met de loep

P1 Pique 1
De oneffenheden zijn moeilijk te vinden met het blote oog door de bovenkant van de diamant

P2 Pique 2
De oneffenheden zijn makkelijk te vinden met het blote oog en hebben weinig invloed op de schittering van de diamant

P3 Pique 3
De oneffenheden zijn erg gemakkelijk te vinden met het blote oog en hebben invloed op de schittering van de diamant

3. Fluorescence

Bij het zoeken naar de juiste diamant is de ‘fluorescentie’’ van een diamant een heel belangrijke factor. Zeker bij het online zoeken naar een diamant is dit een eigenschap die nog weleens vergeten wordt. Sommige stenen kunnen perfecte eigenschappen hebben (4C) maar een hoge fluorescentie.
Fluorescentie is de uitstoot van licht van een low-level lichtbron bij blootstelling aan een hogere energie lichtbron. Diamanten met een lage tot hoge fluorescentie hebben een lichte blauwe gloed onder ultraviolet licht. Fluorescerende diamanten (kleurloos of geel) zenden alleen licht uit onder ultraviolette stralen en houden hiermee op wanneer de ultraviolette bron wordt verwijderd.
Een diamant met een sterke fluorescentie kan er wat olieachtig of melkachtig uit zien. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een diamant. Uitzondering hierop zijn de gekleurde diamanten. Hierbij kan het zijn dat dit de diamant juist extra mooi maakt.

4. Diamant slijpsel en vormen

Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden. Elk slijpsel heeft zijn eigen unieke verhoudingen waardoor de schittering het beste tot zijn recht komt. Een van de meest bekende slijpvormen is het ronde slijpsel, ook wel briljant slijpsel genoemd. Hieronder een uitleg met de basis rondom het slijpen van diamanten en de mogelijke vormen hierbij.

Tafel (table)
De tafel van een diamant is het bovenste vlakke gedeelte van de steen. Het is de bedoeling dat door deze tafel het meeste licht weerkaatst wordt waardoor de diamant zijn “vuur”krijgt.

Gordel (Girdle)
Op het punt van de gordel is de diamant op zijn breedst. Deze rand mag niet te scherp en te breed geslepen worden. Indien een diamant door GIA gecertificeerd is, zul je vaak in de gordel het certificaatnummer vinden wat er door middel van een laser ingezet wordt. Deze is niet met het blote oog te lezen.

Culet
Indien een diamant perfect is geslepen komen de vlakjes zo bij elkaar dat deze een mooie punt vormen. Indien de punt te breed is zou dit eventueel vanaf de tafel te zien kunnen zijn door vorming van een zwart puntje.

Paviljoen (pavilion)
Het paviljoen is als het ware de onderkant van de steen vanaf de gordel. In dit gedeelte wordt het licht weerkaatst.

Polijst (polish)
Om een diamant perfect te laten reflecteren moet hij perfect gepolijst worden. Tijdens het slijpen en snijden van de diamant kunnen er sporen op het oppervlak achterblijven die weggehaald moeten worden.

Symmetrie (symmetry)
Een diamant die perfect symmetrisch is geslepen heeft allemaal gelijke vlakjes en de optimale verhoudingen tussen de lengte en de breedte van de slijpvorm. Hoe hoger de symmetrie, hoe hoger het ‘vuur’.

5. De verschillende slijpvormen

Rond – round

briljant Dit is de meest gekozen slijpvorm. Dit slijpsel, ook wel het briljant slijpsel genoemd, is in de loop der jaren het meest onderzocht om de optimale slijpvorm te vinden om de meeste schittering uit de diamant te krijgen. Het ronde slijpsel bestaat normaal gesproken altijd uit 57 facetten. Indien je een steen gaat zoeken met de meeste schittering kun je naast de 4C het best kiezen voor een steen met een slijpsel gradering van ‘Ideal’ of ‘Very good’, met een perfecte symmetrie en polish.

Vierkant – princess

princess De vierkante slijpvorm is, na de ronde slijpvorm, een van de meest gebruikte slijpvormen. Bij een ring met zijstenen worden vaak vierkant geslepen stenen gebruikt als zijstenen. Het is daarom ook een geliefde steen voor verlovingsringen. Een rij van vierkante stenen geeft het idee van een lange diamant. Bij een vierkant geslepen diamant is het wel belangrijk om een zo hoog mogelijke kleur gradatie te nemen. Dit omdat het gelige in een diamant sneller duidelijk wordt in dit slijpsel. Wij adviseren minimaal kleur H. Een goed slijpsel heeft een lengte-breedte verhouding tussen de 1 en 1.05. Dit kun je terugvinden op het certificaat. Een Princess geslepen diamant heeft 76 facetten.

Rechthoek – Emerald

Emerald Het rechthoekige slijpsel lijkt erg op het princess slijpsel en geeft, wanneer als enige steen in een slijpsel gebruikt wordt, een bijzonder resultaat waarbij de diamant al snel groter lijkt. Omdat de tafel heel groot is bij dit slijpsel zijn eventuele insluitingen eerder te zien als bij een briljant slijpsel. Wij bevelen daarom ook aan om voor een minimale kwaliteit te gaan van VS2. Een goed slijpsel heeft een lengte-breedte verhouding tussen de 1.30 en 1.40. Dit kun je terugvinden op het certificaat.

Ovaal – oval

ovalHet ovale slijpsel wordt vaak in sieraden gecombineerd met briljant geslepen diamanten. De schittering is daarom ook goed te vergelijken met een briljant. Een goed slijpsel heeft een lengte-breedte verhouding tussen de 1.33 en 1.66. Dit kun je terugvinden op het certificaat. Een ovaal geslepen diamant heeft 56 facetten.

Peer – pear

pear Bij dit slijpsel moet je er wel op letten dat je minimaal een kleur H kiest. Omdat een kant van de steen breed is en de andere kant puntig, wordt het licht in de punt geïdentificeerd en komt de eventueel gele kleur eerder naar voren. Een goed slijpsel heeft een lengte-breedte verhouding tussen de 1.45 en 1.75. Dit kun je terugvinden op het certificaat. Een peer geslepen diamant heeft 58 facetten.

Hart – heart

heart Het symbool voor de liefde. Deze mooie slijpvorm heeft een prachtige schittering door zijn vele facetten. Vaak wordt deze slijpvorm gekozen bij een verlovingsring. Ook bij deze slijpvorm moet je erop letten dat je niet een te lage kleurgradering kiest, wij adviseren minimaal een H kleur te kiezen. Een goed slijpsel heeft een lengte-breedte verhouding tussen de 0.90 en 1.10.

6. Eigenschappen van diamant.

Wat maakt een diamant toch zo bijzonder? Een diamant is de hardste edelsteen in de wereld. Deze hardheid wordt gemeten volgens de schaal van Mohs. Op deze schaal heeft de diamant een hardheid van 10 en is opgebouwd uit koolstof. Hiernaast heeft een diamant ook nog eens de mooiste glans die mede door zijn hardheid veroorzaakt wordt. Een diamant is alleen te slijpen met diamant waardoor het slijpen van een diamant juist zo kostbaar is. Alleen specialisten die jaren training hebben moeten volgen kunnen de topstenen slijpen. Diamant wordt, naast dat het in sieraden wordt verwerkt, ook vaak gebruikt in industriële toepassingen voor het snijden en slijpen van producten. Maar 8% van alle diamanten is zuiver genoeg om verwerkt te worden in sieraden.

7. Belangrijke diamanten

Een aantal diamanten is vanwege hun grootte, optische kenmerken of vanwege hun avontuurlijk verleden bekend en beroemd.

 • Darya-ye Noor (zee van licht): geschat 182 karaat, uit India, in bezit van Iraanse regering.
 • Dresdener groene diamant: 41,00 karaat, waarschijnlijk uit India. Vroegste geschiedenis niet bekend. In 1742 door Friedrich August II, keurvorst van Saksen gekocht voor 400 000 taler. Wordt bewaard in het Grünes Gewölbe in Dresden.
 • Hopediamant: 45,52 karaat. Verscheen in 1830 binnen de handel en werd gekocht door bankier H.Ph. Hope. Waarschijnlijk herslepen uit een gestolen steen. Heeft ook deel uitgemaakt van de Franse kroonjuwelen. Sinds 1958 in het Smithsonian Institution in Washington.
 • Ster van Afrika (ook: Cullinan I): 530,20 karaat. Verkregen uit de Cullinan, met 3106 karaat de grootste ruwe diamant ooit gevonden. Tezamen met 104 andere stenen door de Diamantslijperij Asscher in Amsterdam in 1908 geslepen. Siert de scepter van de koningen van Engeland. Wordt bewaard in de Tower van Londen. Deze was tot 1997 de grootst geslepen diamant.
 • Sancy: 55 karaat. Naar het schijnt gedragen door Karel de Stoute (rond 1470). In 1570 verworven door de Franse gezant in Turkije, Signeur de Sancy. Sinds 1906 in het bezit van de familie Astor in Londen.
 • Tiffany: 128,51 karaat. In 1878 gevonden in de Kimberley-mijn in Zuid-Afrika, met een ruw gewicht van 287,42 karaat. Verworven door de juweliersfirma Tiffany in New York. Geslepen in Parijs met 90 facetten.
 • Koh-i-Noor: 108,93 karaat. Oorspronkelijk in ronde vorm met 186 karaat in bezit van Indiase vorsten. In 1739 verworven door de sjah van Perzië. Kwam later in het bezit van de Britse Oost-Indische Compagnie die hem in 1850 schonk aan koningin Victoria. Omgeslepen kreeg hij eerst een plaats in de kroon van koningin Mary, echtgenote van George V, en later in de kroon van koningin-moeder Elizabeth. Wordt bewaard in de Tower van Londen.
 • Cullinan IV: 63,60 karaat. Een van de 105 stenen die geslepen zijn uit de Cullinan. Bevindt zich in de kroon van koningin Mary. Kan ook uit de kroon worden genomen en als broche worden gedragen. Wordt bewaard in de Tower in Londen.
 • Nassak: 43,38 karaat. Oorspronkelijk meer dan 90 karaat, bevond zich in India in een Shiva tempel bij Nassak. In 1818 als krijgsbuit door de Britten verworven. In 1927 omgeslepen in New York. Nu in particulier bezit in de Verenigde Staten.
 • Sjah: 88,70 karaat. Komt uit Iran, heeft slijtvakken, deels gepolijst. Draagt drie inschriften met heersersnamen. In 1829 geschonken aan tsaar Nicolaas I van Rusland. Tegenwoordig in het Kremlin in Moskou.
 • Florentiner of Toscaner: 137,27 karaat. Vroegste geschiedenis door sagen omgeven. In 1657 in het bezit van de Medici's in Florence. In de 18de eeuw in de kroon van de Habsburgers, daarna gebruikt als broche.
 • Belofte van Lesotho: 603 karaat. Een van de grootste onbewerkte diamanten die ooit is gevonden.

8. Gekleurde / behandelde diamanten

Diamant is verkrijgbaar in vele kleuren waarbij ongeveer 1 op de 10.000 stenen een mooie gekleurde kleur heeft. Deze kleuren kunnen soms duurder zijn dan een mooie witte diamant.

Een van de meest gevonden kleuren is de gele diamant. Als deze steen de juiste intensiteit heeft kan het een prachtige kleur geel zijn. Met de technische kennis van tegenwoordig is het mogelijk om bijna elke kleur in een diamant te krijgen. Vaak wordt dit gedaan met diamanten die niet mooi van kleur zijn waarbij deze kleur aangepast wordt. Bij gekleurde diamanten is het belangrijk dat er wel opgelet moet worden of het geen behandelde of synthetische diamant is. Indien je een gecertificeerde diamant koopt, is dit terug te vinden op het certificaat.

Er zijn verschillende behandel methodes voor de diamant:

 • Coating: Doormiddel van een speciale coating van plastic of chemicaliën wordt er een laag over de diamant gelegd waardoor deze beter wordt van kleur.
 • HPHT : Dit staat voor hoge druk met een hoge temperatuur. Door deze techniek kunnen diamanten in vrijwel alle kleuren worden gemaakt. Dit soort behandelingen zullen duidelijk op een certificaat worden aangegeven.

De huidige techniek maakt het ook mogelijk om diamanten met insluitsels te verbeteren.

Er zijn twee soorten behandelingen:

 • Laserdrilling : Dit gebeurt door het boren met een laserstraal in een diamant naar het insluitsel. Hierna kan de vervuiling verwijderd worden en wordt het gat weer opgevuld.
 • Breuk vullen: Doormiddel van het inspuiten van een soort glas kunnen kleine breuken minder zichtbaar gemaakt worden. Ook dit is terug te vinden op het certificaat.

Het is ontzettend belangrijk dat je bij het kopen van een steen het certificaat van de diamant altijd goed leest.

9. Hoe wordt diamant gevonden?

Diamant wordt gevonden in primaire en secundaire afzettingen. Een primaire afzetting is bijvoorbeeld een kraterpijp van een vulkaan. In zo’n soort kraterpijp zet zich Kimberliet af en in dit Kimberliet kunnen zich vervolgens diamanten vormen. Deze diamanten worden gevormd onder enorm grote druk en warmte op soms wel 80 kilometer diepte. Een secundaire afzetting ontstaat doordat de diamanten uit hun originele bergplaats worden losgemaakt en door bijvoorbeeld rivieren worden meegenomen. Diamant wordt gevonden in Zuid-Afrika, Azië, Oeral, Australië en in Amerika. Over het algemeen wordt diamant gevonden door open mijnbouw waarbij er een stuk grond wordt afgegraven tot de edelsteen houdende laag.

10. Certificaten

Er zijn verschillende certificaten verkrijgbaar. Wij werken met HRD, GIA en IGI certificaten. Onze voorkeur gaat uit naar de HRD en GIA certificaten. Deze twee leveranciers staan bekend om hun goede certificaten en worden allom gerespecteerd. Deze certificaten worden opgesteld door experts op het gebied van edelsteenkunde door middel van de meest moderne apparatuur.

HRD staat voor de ‘Hoge raad voor Diamant’. Dit is de officiële vertegenwoordiging van de Belgische diamanthandel en het hoofdkantoor bevind zich daarom ook in Antwerpen. De HRD geeft twee soorten certificaten uit waarbij het HRD diamantcertificaat de meest uitgebreide is en geldt voor stenen vanaf 1.00 ct. Alle belangrijke elementen om een diamant te beschrijven worden in dit certificaat benoemd. Voor stenen onder de 1.00 ct is er het HRD diamantidentificatierapport waarin de meest belangrijke elementen besproken worden.

IGI staat voor het International Gemmological Institute en dit is een van de oudste gemmologische instituten van Antwerpen. Wij werken hier liever niet mee omdat de certificering soms wat hoger uitvalt dan met een HRD of GIA certificaat. Hierdoor kan een diamant soms tegenvallen.

GIA staat voor het Gemmological Institute of America. Het GIA was een van de oprichters van het gradatiesysteem waar tegenwoordig door iedereen gebruik van wordt gemaakt.

Indien je een gecertificeerde steen koopt, wordt deze meestal gesealed bij het certificaat geleverd waarbij het niet meer mogelijk is om een steen om te wisselen. Tegenwoordig worden de grotere diamanten ook nog gegraveerd met een laser in de gordel met het nummer van het certificaat. Dit is niet met het blote oog te lezen, alleen met een sterk vergrotende loop.

Indien je een diamant bij ons koopt wordt elke diamant die groter is als 0.30 ct gelevert met een certificaat. Indien je een diamant koopt, adviseren wij altijd om een certificaat te vragen van een van deze bureaus. Ons online systeem geeft je de mogelijkheid om een steen uit te zoeken en online een certificaat te bekijken. Op deze manier kun je stenen op een perfecte manier vergelijken. Kom je er niet uit en heb je wat hulp nodig? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze diamantexperts.