Shoppingbag

Je shoppingbag is leeg

Bekijk het aanbod op onze website en voeg producten toe aan je shoppingbag.

Type zettingen

Er zijn verschillende zettingen mogelijk bij het zetten van edelstenen. Elke zetting heeft zo zijn voor- en nadelen. In het goudsmid vak worden er van een aantal standaard zetting types uitgegaan.

Chaton-klauwzetting (Prong Setting)

De chaton-zetting is veruit één van de meest gebruikte type zettingen. De diamant wordt door middel van 4 of 6 draadpoten vastgezet. Door het gebruik van de juiste dikte draad kan de steen op een veilige manier vastgezet worden. Onder de steen is nog een kleine ring geplaatst waar de steen als het ware in rust, we noemen dit gedeelte de rusting. Deze zetting wordt het meest gebruikt bij verlovingsringen en ringen waar een mooie grote diamant in wordt gezet. Doordat de zetting open is kan het licht optimaal door de diamant heen vallen en zal hij op zijn mooist schitteren.

Voordelen:
Meeste lichtinval in de steen, optimaal voor de schittering.
Lichtere zetting, dus minder duur.
De steen is echt het centerpunt van het sieraad.

Nadelen:
De edelsteen wordt vrij hoog geplaatst, wat je kunt merken bij het dragen.
De pootjes slijten sneller waardoor je de zetting ieder jaar na moet laten kijken.

Kast zettingen (Bezel Setting)

Dit is één van de meest gebruikte zettingen bij gekleurde edelstenen. De edelsteen oogt groter door de brede rand om de edelsteen heen. Bij een kastzetting komt de steen meestal in een rusting te liggen. Dit is een klein opstaand randje waardoor de steen niet door de zetting valt en hij als het ware blijft ‘rusten’. Bij het zetten wordt een kleine rand boven de zetting gehouden welke door aanwrijven en persen een klein beetje over de steen wordt gelegd waardoor de edelsteen er niet meer uit kan. Meestal wordt een gat in de onderkant van de zetting gemaakt waardoor het licht beter door de steen en de zetting valt.

Voordelen:
Steen zit geheel vast in de zetting.
Weinig kans op slijtage.
Mooie / volle zetting.

Nadelen:
Minder licht in de steen.
Vaak zwaarder en dus duurder.

Span zettingen (Tension Setting)

Bij de spanzetting wordt de edelsteen tussen de ring geklemd. Het lijkt hierbij wel of de edelsteen tussen de ring zweeft. Dit zorgt voor een moderne look en het zorgt ervoor dat de edelsteen bijzonder veel licht krijgt. Dit is een zetting die pas sinds enkele jaren steeds meer gebruikt wordt. Dit type zetting wordt vooral gebruikt bij de wat hardere stenen zoals diamant, saffier en robijn vanwege de hoge kracht die op de steen komt te staan. Meestal wordt er een klein bandje onder de steen geplaatst tussen de beide helften van de ringen waardoor hij minder snel open kan gaan.

Voordelen:
Veel lichtval in de steen en dus optimaal voor de schittering.
Steen wordt echt het middelpunt van het sieraad.

Nadelen:
De zijkanten van de steen zijn redelijk onbeschermd waardoor hij kan beschadigen.
Indien u blijft hangen achter de ring kan de zetting uit elkaar getrokken worden.

Incrustratie zettingen

Incrustratie zettingen worden gebruikt om kleine edelstenen bij elkaar te zetten. We onderscheiden hierbij 4 verschillende zetvormen:


Pavé Zetting (pavé setting)

Een pavé zetting is een van de meest gebruikte zetvormen bij het zetten van kleine steentjes. Bij het pavé zetten worden kleinere steentjes naast elkaar gezet waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof de ring een grote diamant is. Welke manier je de ring ook draait, de ring zal blijven schitteren.


Micro Pavé Zetting

Een micro-pavé zetting is eigenlijk hetzelfde als een pavé zetting. Alleen kan een micro-pavé zetting alleen via een microscoop met de hand worden geplaatst. Dit type zettingen zie je tegenwoordig steeds meer in sieraden. Hierbij is de steen niet heel duidelijk aan zijn vorm te herkennen maar vooral door de schittering. Vaak wordt dit gebruikt bij een edelsteen die in een mooie kastzetting is gezet, waarbij de rand van de zetting nog eens extra wordt geaccentueerd door kleine diamantjes die gezet zijn in micro-pavé.

Glad Omzetting

Bij een glad omzetting wordt de edelsteen ongeveer hetzelfde gezet als een kast zetting. Het verschil bij de glad omzetting is dat er geen kast wordt gemaakt. De steen wordt in het oppervlak van een sieraad gezet waarbij een gat gefreesd wordt, waar de steen perfect in past. Dit type zettingen wordt veel gebruikt in trouwringen en ringen waarbij een soort druppel effect van edelstenen wordt gemaakt. Het is een moderne zetting en vereist veel handwerk.

Rail Zetting

Bij een rail zetting wordt er als het ware een gleuf in een ring gemaakt waar de steentjes dan in worden geschoven. Dit is vooral mooi bij Princess geslepen diamanten. Deze diamanten sluiten zo naadloos aan dat het net lijkt of het een grote diamant is.