Topaas : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Topaas

Molecuulformule Al2(F,OH)2SiO4

Geboorte steen : Maand november
Voor alle geboorte stenen klik hier.

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 8
Topaas kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. saffier kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een topaas. De taaiheid van topaas is minder goed, hierdoor bestaat sneller de kans dat de steen bij bijvoorbeeld stoten kan breken.

Kleur

Topaas komt voor in de kleuren Rood, roze, oranje, bruin, blauw en kleurloos. Ook kan topaas voorkomen in de kleur groen maar dit is zeldzaam. De kleur van topaas is vaak te herkennen aan de koele kleuren. (dus geen warme kleuren). Topaas is over het algemeen een zeer heldere steen. De meest kostbare kleur word ook wel de Imperial Topaz genoemd, deze heeft een oranje ondertoon met een roze roodachtige overtoon.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vindplaatsen van Topaas: Brazilië is het land waar deze steen het meest word gevonden. Andere landen waar de steen ook mogelijk gevonden kan worden zijn Nigeria, Thailand, Japan, Australië, Rusland, Pakistan, Madagascar, Mexico, Myanmar (Burma), Sri Lanka, USA, Zimbabwe.

Verzorging

Topaas heeft de eigenschap om bij langere blootstelling aan sterk licht (bijvoorbeeld langere tijd in de zon) lichter van kleur te worden. Ook is het belangrijk om bij deze steen rekening te houden met butsen. Wanneer je bijvoorbeeld langs de muur gaat of in de tuin werkt, bestaat er de kans dat er stukjes steen kunnen breken of zelfs in het ergste geval kan breken. Daarom raden wij altijd aan om de ring niet te dragen bij het bijvoorbeeld schoonmaken/ tuinwerk etc.

Imitaties

De meeste topaas word niet geïmiteerd door een ander soort edelsteen. Wel door imitaties als bijvoorbeeld glas of zirconia. Edelstenen die wel eens worden gebruikt als imitatie zijn toermalijn, aquamarijn. Kenners zullen deze imitaties snel onderscheiden door de typische koele kleur.

Slijpsel

Ook topaas kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. De slijpvorm die voor topaas het meest gebruikt word is ovaal of baguette. Naast dit slijpsel zijn er ook veel andere mogelijkheden, van een ovaal gefacetteerd slijpsel tot een cabochon met hierin soms een prachtig ster effect.

Sieraden met blauw-topaas zijn hier te vinden: