Smaragd : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Smaragd

Molecuulformule Be3Al2(SiO3)

Geboorte steen : Maand mei
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7,5
Smaragd kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Robijn kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een smaragd. De taaiheid van smaragd is slecht. Door de slechte taaiheid is de steen gevoelig voor breuken bij hardhandig gebruik. Afhankelijk van de hoeveelheid insluitsels zal de steen snel breken.

Kleur

Smaragd staat bekend om zijn groene kleur. Vaak wordt de kleur van een edelsteen gekoppeld aan een herkenbaar natuur verschijnsel of voorwerp. Bijvoorbeeld zee-blauwe aquamarijn of duivenbloed rode robijn. Bij smaragd wordt deze vergelijking vaak andersom gemaakt. Iets is bijvoorbeeld smaragd groen. Bijna alle natuurlijke smaragd bevat insluitsels.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van smaragd: Colombia, Brazilië, Siberië, Pakistan, India, Zimbabwe, Zambia en Zuid Afrika. Een citaat uit het book “The Book of Talismans” geschreven in 1914. “ If worn in a ring, emerald strengthens the memory and protects from giddiness. “

Verzorging

Bijna alle natuurlijke smaragd bevat insluitsels. Vanwege deze insluitsels worden ze vaak behandeld met bijvoorbeeld olie. De olie vult de holtes op en voorkomt zo snelle breking van de steen. Van deze olie is verder niets zichtbaar.

Het is praktisch verboden om smaragd in een ultrasoon reiniger te doen. Naast de chemicaliën die in dit bad worden gebruikt die de steen kunnen aantasten zal door de harde trilling de steen kunnen breken. De chemicaliën kan de olie in de steen oplossen waardoor de steen sneller de kans heeft om te breken. Hiernaast raden wij aan sieraden met smaragd, zeker de grotere stenen niet te dragen bij bezigheden waarbij de steen in gevaar kan komen.

Imitaties

Voorkomende imitaties voor smaragd; groene toermalijn, glas, aventurijn kwarts, groen geverfde kwarts en soudé smaragd. Vaak wordt glas gebruikt om mindere kwaliteit smaragd te imiteren.

Slijpsel

De meest gebruikte slijpvorm voor smaragd is de emerald cut (smaragd slijpsel). Alleen smaragd kan in deze slijpvorm zo mooi tot zijn recht komen. Deze slijpvorm is rechthoekig waarbij de hoeken zijn afgeslepen. Hierdoor ontstaat er een achthoekige slijpvorm. Zelfs wanneer de steen vol zit met insluitsels geeft dit een spectaculair effect. Omdat smaragd net als aquamarijn in de natuur als lange prismatische kristallen voorkomt wordt deze het meest in lange slijpvorm geslepen. Wat wij hiermee bedoelen is de ovale en rechthoekige slijpvorm. Deze hebben één langere kant. Naast de gefacetteerde slijpvorm is het bij smaragd ook mogelijk deze in een cabochon vorm te laten slijpen. Wat veel mensen niet verwachten is dat dit een prachtig resultaat kan geven.

Sieraden met smaragd zijn hier te vinden: