Roze saffier : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Roze Saffier

Molecuulformule Al2O3

Geboorte steen : Maand September
Voor alle geboorte stenen klik hier.

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 9
Saffier kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Diamant kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een saffier. De taaiheid van saffier is goed, hierdoor zal de steen niet snel zal breken.

Kleur

Wanneer de naam op zichzelf gebruikt wordt spreken we van blauwe saffier. Saffier behoort tot de groep korund. Korund komt in alle kleuren voor. Dus ook in de kleur roze. De roze saffier is één van de grote favoriete saffier kleuren binnen de sieraden wereld. De grootste merken maken gebruikt van roze saffier. DiamondsByMe bieden roze saffier ook als mogelijkheid binnen onze edelstenen.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van Saffier: Kashmir (India), Sri Lanka (Ceylon), Myanmar (Burma), Thailand (Siam), USA (Montana), Kampuchea (Cambodja) en Australië. De saffier stond er vroeger om bekend de kuisheid te bewaren en fraude of tragedie op te sporen. Hiernaast had saffier de werking, de drager van de steen te beschermen tegen vergif, de plaag en koorts of huid ziektes.

Verzorging

Algemene zorg voor saffier: De saffier, vergelijkbaar met de robijn, is over het algemeen goed bestand tegen stoten en vloeistoffen. Toch raden wij aan met zorg met deze edelsteen om te gaan.

Imitaties

Saffier en robijn zijn vergelijkbaar in verschillende opzichten. Zo ook op het gebied van imitaties. Net als bij robijn worden en voor saffier dezelfde soort imitaties gebruikt, het verschil ligt hierbij alleen in de kleur. Bijvoorbeeld Blauw glas, blauwe toermalijn, blauwe spinel. Een goede kwaliteit Saffier is te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is intens blauw met veel leven in de steen en een goede helderheid.

Slijpsel

Ook saffier kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Het meest voorkomende slijpsel is rond gefacetteerd. Naast dit slijpsel zijn er ook veel andere mogelijkheden, van een ovaal gefacetteerd slijpsel tot een cabochon met hierin soms een prachtig ster effect.

Sieraden met roze-saffier zijn hier te vinden: