Rookkwarts : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Rookkwarts

Molecuulformule SiO2

Geboorte steen
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7
Rookkwarts kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Diamant kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een rookkwarts.
De taaiheid van rookkwarts is goed. Rookkwarts zal niet snel breken en is daarom ook een veel gebruikte steen in sieraden.

Kleur

Rookkwarts heeft een typische rook gele tot diep bruine/zwarte kleur. De mooie aardse kleur van deze steen is steeds meer een trend aan het worden. Vooral in combinatie met roodgouden sieraden is deze edelsteen echt een eyecatcher.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vindplaatsen van rookkwarts zijn: Brazilië, India, Bolivia, Sri Lanka, Russia (Seberia), Zambia, Zimbabwe, Madagascar, Namibië en Rusland (Siberië).Rookkwarts is nooit echt een belangrijke steen geweest in de historie. Pas sinds een aantal jaren is de rookkwarts bekender geworden in de sieraden markt. Er word gezegd dat rookkwarts een goede steen om te dragen bij stress klachten. Deze edelsteen helpt ontspannen, loslaten en accepteren. Daarnaast beschermt de rookkwarts ook tegen negatieve straling zoals van elektrische apparaten.

Verzorging

Rookkwarts is van nature een sterke en mooie steen. De verzorging van rookkwarts is vergelijkbaar met citrien en amethist. Dit heeft mede te maken met het feit dat zij uit dezelfde edelsteen familie komen, namelijk kwarts. Ook rookkwarts kan bij teveel blootstelling aan zonlicht lichter van kleur worden. Deze verkleuring zal niet direct optreden, pas bij langdurige blootstelling aan teveel zonlicht, bijvoorbeeld wanneer het sieraad maanden aan zonlicht wordt blootgesteld. Rookkwarts is van nature een sterke en mooie steen

Imitaties

Een mogelijke imitatie voor rookkwarts zou glas kunnen zijn. In de meeste gevallen wordt rookkwarts niet geïmiteerd wegens zijn typische kleur.

Slijpsel

Rookkwarts kan in vrijwel alle slijp vormen voorkomen. Rookkwarts heeft geen specifieke slijpvorm die het meest gebruikt wordt. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen. Ook rookkwarts wordt over het algemeen in grote stenen geslepen om zo zijn mooiste kleur te kunnen verkrijgen.

Sieraden met rookkwarts zijn hier te vinden: