Robijn : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Robijn

Molecuulformule Al2O3

Geboorte steen : Maand Juli
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 9
Robijn kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Diamant kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een robijn. De taaiheid van robijn is goed , hierdoor zal de steen niet snel zal breken.

Kleur

Rood (duivenbloed rood) Robijn kan in verschillende kleur gradaties voorkomen. De intensiteit van de kleur is bepalend voor de waarde van de steen. De verschillende kleur gradaties gaan van intens duivenbloed rood tot roze-rood.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van Robijn: Myanmar (Burma), Pakistan, Afghanistan, Thailand (Siam), Sri Lanka (Ceylon), Tanzania, Vietnam. Andere landen waar Robijn gevonden kan worden zijn: Australië, Kenia, Namibië, Madagascar, India, USA, Rusland, China en Nepal. Vroeger werd er veel geschreven over edelstenen en mythes. Zo ging er in de 16e eeuw de gedachte rond dat robijn de gave had om de passie van mensen te controleren en de duivelse gedachte uit het lichaam te jagen. Wanneer de eigenaar goed zou zorgen voor deze steen zou dit vrede, kracht en een goede gezondheid met zich meebrengen.

Verzorging

Algemene zorg voor robijn: De robijn is over het algemeen goed bestand tegen stoten en vloeistoffen, maar toch raden wij aan, zoals bovenaan beschreven, met zorg met deze edelsteen om te gaan.

Imitaties

Een goede kwaliteit robijn is zeer kostbaar. Voor het imiteren van deze kostbare edelsteen worden veel manieren toegepast. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; Rood glas, rode toermalijn, almandine granaat, rode spinel etc. Natuurlijk zullen handelaren niet vertellen dat deze steen een imitatie is en deze gewoon verkopen als echte robijn. Om er zeker van te zijn kopen wij al onze stenen zelf in bij erkende handelaren. Zo kunnen wij er zeker van zijn het juiste product aan te bieden. Een goede kwaliteit Robijn is te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is duivenbloed rood en heeft een levendige uitstraling.

Slijpsel

Robijn kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Het meest voorkomende slijpsel is rond gefacetteerd. Naast dit slijpsel zijn er ook veel andere mogelijkheden, van een ovaal gefacetteerd slijpsel tot een cabochon met hierin soms een prachtig ster effect.

Sieraden met robijn zijn hier te vinden: