Rhodoliet : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Rhodoliet

Molecuulformule Mg3Al2(SiO4)3

Geboorte steen : Maand januari
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7,5
Rhodoliet kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Saffier kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een rhodoliet. De taaiheid van rhodoliet is goed , hierdoor zal de steen niet snel breken. Mochten er in de steen veel insluitsels voorkomen is de steen minder sterk, hierdoor heeft de steen sneller kans te breken.

Kleur

Rhodoliet wordt gevonden in de kleur paars-rood wat erg geliefd is onder de rode stenen. De steen wordt over het algemeen niet behandeld omdat de steen van nature behoorlijk schoon is en een prachtige kleur heeft.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van granaat zijn: Brazilië, India, Madagascar, Sri Lanka, Tanzania, USA, Zambia. Vroeger was rhodoliet een bekende steen. Men zei dat Noah een lantaarn gebruikte van rhodoliet voor het belichten van zijn boot bij het sturen. Vaak werden de stenen gebruikt als talisman, men geloofde namelijk dat de steen licht gaf in de duisternis en zijn drager beschermde tegen kwaadaardige geesten.

Verzorging

Granaat is een steen die net als amethist al sinds jaar en dag in sieraden wordt gebruikt omdat deze niet snel zal breken en een prachtige kleur heeft. Granaat is gevoelig voor grote temperatuur verschillen. Wij raden niet aan op een hete zomerdag de steen in ijskoud water te dompelen. De kans bestaat dat de steen kan scheuren en in het vervelendste geval kan breken.

Imitaties

Imitaties die gebruikt kunnen worden voor rhodoliet zijn, robijn, rode spinel, toermalijn. Deze imitaties worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze zie je vooral terug in de wat oudere sieraden.

Slijpsel

Rhodoliet kan in vrijwel alle slijp vormen voorkomen, deze steen wordt het meest gefacetteerd geslepen om zo het mooiste effect te creëren. Rhodoliet wordt veel hartvorming geslepen. Dit wegens zijn warme paars-rode kleur. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen.

Sieraden met rhodoliet zijn hier te vinden: