Hardheid van Edelstenen - DiamondsByMe

Hardheid edelstenen

Voor elk sieraad bieden wij de keuze uit de mooiste edelstenen, welke al direct bij het product afgebeeld staan.
Ondanks dat wij onze stenen laten zetten door onze gespecialiseerde goudsmeden, kunnen vervelend genoeg niet alle edelstenen in een sieraad worden geplaatst. Dit heeft onder andere te maken met de hardheid van de steen. Wanneer onze meester-goudsmid een zachte edelsteen in een hard edelmetaal moet zetten bestaat er een kans dat de steen beschadigt of zelfs breekt.

De stenen die wij op de website weergeven bij het sieraad zijn dan ook altijd geschikt voor het zetten in het desbetreffende sieraad.
Waar veel mensen zich in vergissen is het verschil tussen de hardheid en de taaiheid van een edelsteen. Het verschil hiertussen is heel simpel.

De hardheid van de steen bepaalt de glans van een edelsteen (komen er snel krassen op de steen of niet), de taaiheid van de steen bepaalt of er snel breuken of splijtvlakken kunnen ontstaan in de steen.
Vervelend genoeg is er geen schaal verdeling voor de taaiheid van de steen. Maar het is wel belangrijk voor de nazorg om te weten of je te maken hebt met een steen die gevoelig is voor breuken of niet. Voor meer informatie over de nazorg van edelstenen klik hier.

De schaal van Mohs

Om de hardheid van een steen te kunnen bepalen is de schaal van Mohs bedacht. Elke steen heeft een bepaalde hardheid en deze wordt aangegeven door middel van een getal. Hoe hoger het getal des te harder de steen. Een hogere hardheid betekent dus een betere glans.

Door onderzoek is men er achter gekomen dat door middel van het op elkaar krassen van edelstenen bepaald kon worden welke edelsteen een hogere hardheidsgraad heeft. Een edelsteen met een hardheid van 7 kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een edelsteen met een hardheid van 6. Andersom zal een edelsteen met een hardheid van 5 geen krassen kunnen geven op een edelsteen met de een hardheid van 6. Om een duidelijk overzicht te geven van de hardheden, met betrekking tot de edelstenen die wij aanbieden, hebben onze edelsteen specialisten deze tabel samengesteld.

10 Diamant Diamant
9 Korund Saffier, robijn
8 Topaas Topaas, zirkonia
7 Kwarts Toermalijn, Amethist, Rookkwarts, Citrien
6 Veldspaat Peridoot, Granaat, Rhodoliet
5 Apatiet
4 Fluoriet
3 Calciet Parels
2 Gips
1 Talg


Als je meer informatie zou willen over de hardheid of andere eigenschappen van onze edelstenen, hebben wij per edelsteen een uitleg over, onder andere, de hardheid en het beschadigen van de steen. Voor de informatie over al onze edelstenen klik hier.