Granaat : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Granaat

Molecuulformule Mg3Al2(SiO4)3 / Fe3Al2(SiO4)3
Granaat bestaat uit verschillende soorten en kleuren. Over het algemeen hebben deze dezelfde eigenschappen. In ons assortiment spreken wij over almandine granaat, naast de almandine granaat bieden wij ook de rhodoliet granaat aan. Meer informatie over rhodoliet vind je hier.

Geboorte steen Maand Januari
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7,25 / 7,5
Granaat kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Saffier kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een granaat.De taaiheid van granaat is goed , hierdoor zal de steen niet snel breken. Mochten er in de steen veel insluitsels voorkomen is de steen minder sterk, hierdoor heeft de steen sneller kans te breken.

Kleur

Granaat staat bekend om zijn rode kleur, wat veel mensen niet weten is dat granaat in verschillende kleuren en tinten voorkomt. Van rood en roze tot groen en oranje. De kleur die wij aanbieden is rood. Onze almandine granaat is diep bruin tot paars-rood.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van granaat zijn: Brazilië, India, Madagascar, Sri Lanka, Tanzania, USA, Zambia. Volgens oude legendes geeft granaat kracht en energie. Daarnaast zorgt deze edelsteen voor doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. De granaat bevordert hoop en moed.

Verzorging

Granaat is een steen die net als amethist al sinds jaar en dag in sieraden wordt gebruikt omdat deze niet snel zal breken en een prachtige kleur heeft. Granaat is gevoelig voor grote temperatuur verschillen. Wij raden niet aan op een hete zomerdag de steen in ijskoud water te dompelen. De kans bestaat dat de steen kan scheuren en in het vervelendste geval kan breken.

Imitaties

Gebruikelijke imitaties voor almandine granaat zijn, robijn, rode spinel, toermalijn. Deze imitaties worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze zie je vooral terug in de wat oudere sieraden.

Slijpsel

Granaat kan in vrijwel alle slijp vormen voorkomen. Granaat wordt het meest gefacetteerd geslepen om zo het mooiste effect te creëren. Vaak in oudere sieraden werd granaat veel cabochon geslepen. Wanneer de steen ook een intense kleur had noemde men deze karbonkels. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen.

Sieraden met granaat zijn hier te vinden: