Gele saffier : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Gele Saffier

Molecuulformule Al2O3

Geboorte steen : Maand September
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 9
Saffier kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Diamant kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een saffier. De taaiheid van saffier is goed, hierdoor zal de steen niet snel zal breken.

Kleur

Wanneer de naam saffier op zichzelf gebruikt wordt spreken we van blauwe saffier. Saffier behoort tot de groep korund. Net als de blauwe en roze saffier behoort ook de gele saffier tot de korund groep. De gele kleur saffier ontstaat door een lage hoeveelheid ijzer in de steen. Deze gele kleur kan soms zo intens worden dat gele saffier ook wel Gouden Saffier genoemd wordt. DiamondsByMe biedt naast de prachtige gele saffier, ook blauwe en roze saffier aan.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vind plaatsen van Saffier: Kashmir (India), Sri Lanka (Ceylon), Myanmar (Burma), Thailand (Siam), USA (Montana), Kampuchea (Cambodja) en Australië. De saffier stond er vroeger om bekend de kuisheid te bewaren en fraude of tragedie op te sporen. Hiernaast had saffier de werking, de drager van de steen te beschermen tegen vergif, de plaag en koorts of huid ziektes.

Verzorging

De saffier, vergelijkbaar met de robijn, is over het algemeen goed bestand tegen stoten en vloeistoffen. Toch raden wij aan zorgzaam met deze edelsteen om te gaan om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Imitaties

Ook gele saffier wordt regelmatig geïmiteerd. Saffier en robijn zijn vergelijkbaar in verschillende opzichten. Zo ook op het gebied van imitaties. Net als bij robijn worden en voor saffier dezelfde soort imitaties gebruikt, het verschil ligt hierbij alleen in de kleur. Bijvoorbeeld geel glas, gele toermalijn, gele spinel. Een goede kwaliteit Saffier is te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is intens van kleur met veel leven in de steen en een goede helderheid.

Slijpsel

Ook saffier kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. De meest gebruikte slijpvorm voor gele saffier is ovaal. Naast deze slijpvorm zijn er ook veel andere mogelijkheden, van een rond gefacetteerd slijpsel tot een cabochon met hierin een prachtig ster effect.

Sieraden met gele-saffier zijn hier te vinden: