Citrien : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Citrien

Molecuulformule SiO2

Geboorte steen Maand November
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7
Citrien kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Diamant kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een citrien. De taaiheid van citrien is goed. Citrien zal niet snel breken en is daarom ook een veel gebruikte steen in sieraden.

Kleur

Deze steen wordt meestal gevonden in zijn citroengele kleur. De meest waardevolle citrienen, zijn echter de stenen die neigen naar een wat oranjekleur. De naam citrien komt van de citrusvrucht, vanwege zijn gele kleur. Naast de typische citroengele kleur komt citrien ook voor in goud of geel met een bruine of rode gloed.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vindplaatsen van citrien zijn: Brazilië, India, Bolivia, Sri Lanka, Russia (Seberia), Zambia, Zimbabwe, Madagascar, Namibië en Rusland (Siberië). Vroeger geloofde men dat citrien hielp om de concentratie te verbeteren, transpiratie tegen te gaan en futloosheid te verminderen. Gele edelstenen worden daarnaast gezien als vrolijke edelstenen en stimuleren zij de creativiteit. De kleur geel heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.

Verzorging

Citrien is vergelijkbaar met amethist, beide van nature een sterke en mooie steen. Om deze redenen ook een veel gebruikte steen in de sieraden wereld. Op gebied van verzorging zijn er geen bijzonderheden, naast dat je natuurlijk altijd op moet passen voor stoten en bezigheden waarbij het sieraad kan beschadigen. Net als amethist heeft ook citrien de eigenschap om te kunnen verkleuren in sterk licht. Wel is waar minder opvallend omdat citrien lichter is van kleur dan amethist. Deze verkleuring zal niet direct optreden, pas bij langdurige blootstelling aan teveel zonlicht, bijvoorbeeld wanneer het sieraad maanden aan zonlicht wordt blootgesteld.

Imitaties

Mogelijke imitaties van citrien zijn; glas, topaas, toermalijn, chrysoberyl, gele saffier en veldspaat. Citrien wordt over het algemeen niet veel geïmiteerd. Wel de bijzondere oranje citrien wordt nog wel eens geïmiteerd.

Slijpsel

Citrien kan in vrijwel alle slijp vormen voorkomen. Citrien heeft geen specifieke slijpvorm die het meest gebruikt wordt. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen. De voorkeur gaat wel uit naar grotere formaat stenen, hier komt de kleur mooier tot zijn recht.

Sieraden met citrien zijn hier te vinden: