Aquamarijn : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Aquamarijn

Molecuulformule Be3Al2(SiO3)6

Geboorte steen : Maart
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7,5
Aquamarijn kan alleen gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Topaas kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op aquamarijn.

Kleur

De naam Aquamarijn betekent letterlijk zee-water en staat dan ook bekend om zijn zee blauwe kleur. In de meeste gevallen is dit licht groen, groen blauw of blauw.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vindplaatsen van Aquamarijn: Brazilië, Kenia, Myanman (Burma), Madagascar, Namibië, Nigeria, Sri Lanka, Rusland, USA, Zambia en Zimbabwe.

Verzorging

Aquamarijn kan bij langere blootstelling aan sterk licht (denk bijvoorbeeld aan langere tijd in zonlicht) lichter worden van kleur. Aquamarijn is een gevoelige steen voor hardhandig gebruik. Probeer sieraden met een aquamarijn altijd apart van andere sieraden te bewaren om beschadigingen te voorkomen. Voor het schoonmaken van de steen kun je gebruik maken van warm water en een zachte borsten, bijvoorbeeld een kindertandenborstel. Droog de steen af met een zachte doek.

Imitaties

Mogelijke imitaties te gebruikt kunnen worden voor aquamarijn zijn blauw glas, synthetische blauwe spinel, topaas en zirconia. Wat je bijvoorbeeld veel tegenkomt is dat in bekende vakantie bestemmingen sieraden met edelstenen worden geïmiteerd. Bijvoorbeeld aquamarijn, in de meeste gevallen zirconia of blauw glas.

Slijpsel

Omdat aquamarijn in de natuur als lange prismatische kristallen voorkomt, wordt deze ook het meest in lange slijpvorm geslepen. Wat wij hiermee bedoelen zijn de ovale en rechthoekige slijpvorm. Deze hebben één langere kant. Naast de gefacetteerde slijpvorm is het bij aquamarijn ook mogelijk deze in een cabochon vorm te laten slijpen. Wat veel mensen niet verwachten is dat dit een prachtig resultaat kan geven.

Sieraden met aquamarijn zijn hier te vinden: