Amethist : Kenmerken en herkomst | DiamondsByMe

Amethist

Molecuulformule SiO

Geboorte steen : Februari
Voor alle geboorte stenen klik hier

Hardheid Mohs

Specifieke hardheid: 7
Amethist kan gekrast worden door materialen die harder zijn of dezelfde hardheid hebben. Aquamarijn kan bijvoorbeeld krassen aanbrengen op een amethist. De taaiheid van amethist is goed , hierdoor zal de steen niet snel breken.

Kleur

Amethist staat bekend om zijn typerende paarse kleur. Variërend van een intens diep donkere paarse kleur tot licht violet. Ook kan de steen verschillen in doorzichtigheid. Sommige zijn compleet doorzichtig, andere zijn zo troebel dat er alleen nog licht doorheen komt.

Herkomst & Historie

De meest voorkomende vindplaatsen van amethist: Brazilië, India, Bolivia, Sri Lanka, Zambia, Zimbabwe, Madagascar, Namibië en Rusland (Siberië). Een amethist wordt ook wel de steen der verleiding genoemd. In het verleden dacht men namelijk dat de steen je zou helpen tegen verleiding. Tevens zou de steen je helpen bij het afweren van geesten en zou die je inspireren tot nieuwe gedachtes. Leonardo Da Vinci schreef ooit dat amethist je slimmer maakt en je verstand reinigt van negatieve gedachten.

Verzorging

Amethist is van nature een sterke en mooie steen. Om deze redenen ook een veel gebruikte steen in de sieraden wereld. Op gebied van verzorging zijn er geen bijzonderheden, naast dat je natuurlijk altijd op moet passen voor stoten en bezigheden waarbij het sieraad kan beschadigen. Wat wel belangrijk is om te weten bij de verzorging van amethist, is dat deze kan verkleuren bij teveel blootstelling aan zonlicht. Hierbij bestaat de kans dat de steen lichter van kleur wordt of zelfs zijn gehele kleur verliest. Deze verkleuring zal niet direct optreden, pas bij langdurige blootstelling aan teveel zonlicht, bijvoorbeeld wanneer het sieraad maandenlang aan zonlicht wordt blootgesteld.

Imitaties

Mogelijke imitaties van amethist zijn paars glas en synthetische amethist. Imitaties worden niet veel gebruikt voor amethist omdat de steen veel in omloop is.

Slijpsel

Amethist kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Amethist heeft geen specifieke slijpvorm die het meest gebruikt wordt. Afhankelijk van kleur een kwaliteit wordt de steen in de beste slijpvorm geslepen.

Sieraden met amethist zijn hier te vinden: