RJC - Fairtrade goud bij DiamondsByMe

RJC - Fairtrade

Duurzaam ondernemen

“Wij kunnen natuurlijk niet in één keer de wereld verbeteren, maar wij kunnen als toonaangevend bedrijf wel een goed voorbeeld geven. Daarom kunnen wij met trots zeggen dat wij staan voor eerlijk gewonnen materialen.”

Wij willen mensen ervan bewust maken dat goud in deze tijd nog erg vaak op een verkeerde manier gewonnen wordt, waarbij zowel mensenlevens als het milieu in gevaar worden gebracht. Kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden moeten natuurlijk ten alle tijden worden voorkomen. Wij willen laten zien dat goud én diamanten op een correcte manier kunnen worden gewonnen. Daarom staan wij achter de werkwijze volgens het Kimberley Process, waarbij het doel is conflict diamanten te voorkomen. Wij kiezen dan ook alleen diamantairs die hieraan deelnemen. Lees meer over het Kimberley Process.

Verder streven wij het gebruik van fairtrade goud na, en maken wij gebruik van gerecycled goud, volgens het Convenant Verantwoord Goud.

Slecht voor het milieu

Per dag komt er gemiddeld een paar gram zuiver goud uit een ton gouderts. Voor deze relatief kleine goudwinning zijn er al snel duizenden kilo’s aan gesteente nodig die verwerkt moeten worden. Dat verwerken gebeurt met grote machines die veel diesel gebruiken. Aangezien deze grote machines de hele dag aan staan, komen er enorm veel schadelijke stoffen vrij. Daarnaast wordt er bij de goudwinning veel water, cyanide en kwik gebruikt om het goud uit het gesteente te halen. Dit spoelt allemaal in de rivieren en is natuurlijk erg schadelijk voor het milieu.

Slechte werkomstandigheden goudmijnen

Ook de omstandigheden waarin goud gewonnen wordt, zijn vaak erbarmelijk en onveilig. Wereldwijd werken er ongeveer 2,5 miljoen mensen in goudmijnen. In het merendeel van deze mijnen zijn de werkcondities ronduit slecht. We horen regelmatig dat er ergens een mijnschacht is ingestort en dat er onvoldoende veiligheidsmateriaal aanwezig is voor alle werknemers. Daarnaast werken mensen vaak extreem lange dagen in een omgeving die schadelijk is voor hun gezondheid. Veel mensen denken dat slavernij in goudmijnen iets van vroeger is en dat het er tegenwoordig niet meer zo aan toe gaat. Helaas is niets minder waar. Ook in deze tijd is de goudsector nog één van de meest risicovolle sectoren voor gedwongen arbeid. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen werken in arme, afgelegen gebieden. Vaak is er voor deze mensen geen andere manier om rond te komen. Er staat een minimale vergoeding tegenover het levensgevaarlijke werk dat men uitvoert.

Wij van DiamondsByMe vinden dat een prachtig sieraad niet begint bij het eindproduct. Het begint bij de materialen die we gebruiken om voor jou dit sieraad te vervaardigen. Daarom hanteren wij de volgende wijzen van duurzame verwerking:

  • We gebruiken zoveel mogelijk fairtrade goud, met name gerecycled goud.
  • Onze klanten kunnen eigen goud aanleveren wat in mindering wordt gebracht op het aankoopbedrag van een nieuw sieraad.
  • Onze klanten kunnen een eigen steen aanleveren welke wij in een sieraad zetten.
  • Onze inkopers houden er zoveel mogelijk rekening mee dat de materialen die worden ingekocht afkomstig zijn uit eerlijke mijnen.
  • Wij vinden het aanleggen van een grote voorraad kant en klare sieraden een achterhaald idee. Daarom wordt ieder sieraad pas na bestelling gemaakt.

Hierbij streven wij de waardes na van de RJC, ofwel de Responsible Jewellery Counsel.

Jouw ontworpen sieraad is dus niet alleen met hart voor het vak, maar ook van eerlijk gewonnen materialen gemaakt. Want laten we eerlijk zijn… bij een mooi sieraad hoort toch ook een mooi verhaal?!