Goed goud - DiamondsByMe

Goed Goud

Wij van DiamondsByMe vinden het erg belangrijk om producten te verkopen die wij kunnen verantwoorden naar de klant. Zo hebben wij als specialisten in edelmetalen bewust gekozen om alleen gebruik te maken van verantwoord goud. Wij hopen hiermee meerdere juweliers en edelsmeden aan te sporen ook alleen nog verantwoorde producten te verkopen.
Verantwoord goud, ook wel ‘goed goud’ genoemd is goud wat op een verantwoorde manier word gewonnen. Veel goud wat momenteel nog gewonnen word gaat samen met veel milieu onvriendelijkheid en maatschappelijke problemen als kinderarbeid. Dit zijn problemen die wij als samenleving zoveel mogelijk proberen te verbeteren.

Om als klein land iets groots te kunnen betekenen op deze gebieden heeft de Nederlandse goudsector en MVO Nederland besloten zich gezamenlijk in te zetten voor een internationaal verantwoorde goudketen ook wel het Convenant Verantwoord Goud.

Dit convenant gaat ervoor zorgen dat de winning van goud tot en met de recycling meer in beeld komt een word gerespecteerd, maar ook de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit zal hierbij een grote rol spelen. Het meeste goud dat in Nederland voor sieraden word gebruikt komt al voornamelijk uit de recycling. Vervelend genoeg is er nog een gedeelte uit de goud sector waar de herkomst van het goud niet duidelijk van is. Er zijn namelijk nog veel mijnen actief die zorgen voor milieu en/of maatschappelijke problemen.

Om dit tegen te gaan wil het convenant meerdere onderzoeken inzetten om te achterhalen waar het goud vandaan komt en op welke manieren, om dit te kunnen laten zien en hier vervolgens wat aan te kunnen doen. Hun motto is dan ook; weten, laten zien en verbeteren.

Om de klanten uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen informeren over de herkomst van hun aankoop hebben Federatie Goud en Zilver (FGZ) en het Nederlands Gilde van Goudsmeden een gedragscode opgesteld stellen voor de hun leden. Deze gedragscode zorgt er bijvoorbeeld voor dat de juweliers en goudsmeden de klanten alle mogelijke informatie kunnen geven over de herkomst van hun product/ goud. Zodat de klant weet dat zijn of haar product daadwerkelijk ‘Goed Goud’ is.

Het convenant word door veel grote namen uit de sector ondertekend, onder andere door de koepelorganisatie Federatie Goud en Zilver en het Nederlands Gilde van Goudsmeden. Het convenant Verantwoord Goud is het vijfde convenant op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen