De mooiste slijpvormen van Diamant | DiamondsByMe

Diamant slijpvormen

Het slijpen van Diamant is binnen de edelstenen een vak apart. Om het mooiste effect te kunnen creëren zal de steen tot in de puntjes perfect geslepen moeten worden en omdat diamant zo kostbaar is mag niet iedereen deze klus klaren. De slijpvorm is één van de belangrijkste onderdelen voor het bepalen van de waarde, één klein foutje in de slijpvorm en de waarde van de steen kan tot honderden euro’s dalen. Nu is de vraag natuurlijk hoe dit wordt gecontroleerd? Wij kopen onze diamanten bij de beste diamantairs in Antwerpen, deze verkopen alleen top kwaliteit en kunnen garanderen dat alle stenen voldoen aan de eisen. Diamant met de grootte vanaf 0.30 ct bieden wij aan met een GIA certificaat.Meer informatie over onze GIA en HRD certificaten vind je hier.
Hier onder hebben wij de meest voorkomende diamant slijpvormen beschreven die wij tevens aanbieden en waar de steen het mooist tot zijn recht komt.

Briljant (rond)

Het ronde diamant slijpsel is tot jaar en dag de meest gebruikte slijpvorm. Hele studies zijn dit slijpsel vooraf gegaan om het mooiste effect te verkrijgen. Elke diamant die volgens dit slijpsel geslepen wordt, moet in totaal 57 facetten bevatten waarvan 33 op de kroon en 24 op het paviljoen. Mocht de steen niet dit aantal facetten bevatten mag de slijpvorm officieel geen brijant genoemd worden. Vanwege zijn prachtige schittering is de ronde diamant de meest gebruikte slijpvorm voor verlovingsringen. Het briljant slijpsel is al jaren oud maar blijft een eye catcher. ook in de moderne sieraden van nu. De ronde diamant kan op veel manieren worden gecombineerd en is dus mooi in (bijna) elk sieraad.

Prinses geslepen diamant

De princess cut is naast de brilliant cut de meest populaire slijpvorm van diamant. De slijpvorm van de princess geslepen diamant is per steen uniek. De princess geslepen steen behoud altijd zijn vierkante vorm maar kan verschillen in het aantal slijpvlakke (facetten). De waarde van de diamant zal hierdoor niet veel veranderen. Deze slijpvorm wordt, net als de ronde diamant, vaak gebruikt voor verlovingsringen. Princess geslepen diamant is veelzijdig wat deze slijpvorm altijd een goede keus maakt. De steen wordt zowel gebruikt in veel moderne als in de vintage sieraden.

Emerald cut

Een emerald geslepen diamant heeft een rechthoekige of vierkante slijpvorm waarbij zowel het paviljoen als de hoekpunten zijn afgeslepen, heel uniek dus! Veel mensen vinden dat deze slijpvorm iets weg heeft van een trap (zie zijkanten). Deze slijpvorm heet niet voor niets emerald cut, de Engelse vertaling voor Smaragd. Dit slijpsel is in eerst instantie speciaal ontworpen voor de smaragd omdat deze erg gevoelig kan zijn voor schade. De afgeslepen hoekpunten zorgen ervoor dat de steen minder kwetsbaar is. Later is dit slijpsel ook toegepast op diamant wat een verbazingwekkend mooi effect opleverde.

Asscher cut

Het asscher slijpsel is geïntroduceerd door de Asscher broers in Amsterdam. Deze slijpvorm is erg geliefd in de wereld van antieke voorwerpen en sieraden. Carrie Bradshaw zette nadat zij verloofd was met Aidan Shaw in Sex and the City een nieuwe trend met deze slijpvorm. Het Asscher slijpsel heeft iets weg van het vierkante emerald slijpsel. Beide zijn vierkant geslepen met afgeslepen punten. Zoals je op de afbeelding ook kan zien is dat de tafel (dus de bovenkant van de steen) bij het emerald slijpsel één groot facet is, terwijl het asscher slijpsel vele kleine facetten bevat.

Trillion Cut

De trillion cut is ook een slijpvorm ontworpen door de gebroeders Asscher. Het is een zelfde soort slijpvorm als het asscher slijpsel, maar dan is deze geslepen in een driehoekige vorm. In 1962 werd deze door de Henry Meijer Diamond Company van New York gedeponeerd. Momenteel is het patent verlopen en kan deze naam voor alle driehoekige slijpvormen gebruikt worden. Om er voor te zorgen dat alleen de echte trillion cut gebruikt wordt, geven wij hier altijd een officieel GIA certificaat bij.

Kussen/Cushion slijpsel

Een diamant geslepen in een kussen slijpvorm wordt vaak vergeleken met het prinsessen slijpsel. Bijde slijpvormen hebben een vierkant uiterlijk. Wat het kussen slijpsel zo uniek maakt, is dat de vorm vierkant is met afgeronde hoeken en kleine facetten op de tafel (bovenzijde). De naam voor het kussenslijpsel is ontstaan door de vorm en de uitstraling. Deze toont zo zacht en elegant aan dat het bijna lijkt op een kussen.

Hartvormige Diamant

De hartvormige diamant is een echte one of a kind slijpvorm. Ben je op zoek naar iets wat symbool staat voor jullie liefde? Dan is dit de perfecte keuze! Ben jij een sentimentele, gevoelige, romantische vrouw? Dan is dit de slijpvorm voor jou. Celebraties die deze slijpvorm met plezier dragen zijn bijvoorbeeld Joan Collins en Andrea Hissom.

Ovaal geslepen diamant

De ovale slijpvorm spreekt eigenlijk voor zich, deze heeft een ovale vorm. De onderkant (het paviljoen) van de steen kan verschillen. Des te meer facetten aan de onderkant van de steen zijn geplaatst, des te mooier de steen zal stralen. Deze slijpvorm staat vooral mooi bij vrouwen met kleine handen en wat kortere vingers. Door de ovale vorm zullen je vingers direct langer, en dus ook slanker lijken.

Marquise geslepen diamant

De Marquise Brilliant staat bekend om zijn uitzonderlijke vorm. De vorm wordt ook wel omschreven als navette of bootvorm. Net als de ovale vorm kan deze aan de onderzijde extra gefacetteerd worden waardoor de steen een mooier effect zal krijgen. Ook deze slijpvorm staat prachtig om een vinger die je wat langer en slanger zou willen laten lijken.

Peervormige diamant

De peervormige diamant lijkt op een regendruppel. Deze slijpvorm is een combinatie van de ronde diamant en de marquise slijpvorm. De onderkant van de steen is in een punt geslepen, net als bij het marquise slijpsel. Deze puntige kant hoort naar de vingertoppen van de drager te wijzen. Dit is de perfecte slijpvorm voor unieke, spontane en avontuurlijke vrouwen. Catherine Heigl en Anne Hathaway houden ook van deze slijpvorm.