Diamant in de techniek | DiamondsByMe

Diamant en techniek

Diamant is één van de meest kostbare materialen. Naast dat diamant dankzij zijn bijzondere eigenschappen een prachtige edelsteen is die veel wordt gebruikt in sieraden, is er ook veel vraag naar diamant in de wetenschap en industrie. Diamant heeft de bijzondere eigenschappen extreem hard en taai te zijn, waardoor deze steen niet snel zal krassen of breken. Diamant staat ook wel bekend als het hardste materiaal wat in de natuur gevonden wordt. Dit is een ideale eigenschap voor verschillende technieken die worden toegepast in de industrie.

“De naam diamant is afgeleid van het Griekse woord “Adamas” , dit betekent onbreekbaar en onoverwinnelijk.”

Diamant is één van de belangrijkste materialen waarin tot over de hele wereld wordt gehandeld. Ongeveer 3000 jaar geleden werd voor het eerst diamant ontdekt in India. Samen met Borneo waren zij de enige vindplaatsen en dan ook de enige handelsposten voor diamant. Voor meer informatie over de herkomst van diamant klik hier

Veel wetenschappers zijn vanaf de 16e eeuw bezig met de ontwikkelingen en eigenschappen van diamant.Tot voor de revolutie binnen de diamantwereld, werd deze prachtige steen alleen nog gebruikt in sieraden en andere sierobject. Wetenschappers realiseerden zich dat diamant over bijzondere eigenschappen beschikt waar andere edelstenen niet over beschikken. Deze eigenschappen zouden nog wel eens goed van pas kunnen komen bij veel industriële werkzaamheden.

Nog niet lang geleden werd de Diamond Technology geïntroduceerd. Veel verschillende technieken die in de industrie werden toegepast zijn verbeterd door het gebruik van diamant en diamant bestanddelen, bijvoorbeeld Het gebruik van diamant bij de productie van snijdgereedschappen. Messen kunnen dankzij de hoge hardheidsgraad van diamant scherper geslepen worden dan ooit. Diamanten die niet gebruikt kunnen worden omdat ze kwalitatief niet goed genoeg zijn, worden vermaald tot poeder. Diamant poeder kan gebruikt worden als bijvoorbeeld schuur- of polijstmiddel. Zo kunnen metalen en andere materialen die normaal niet goed te slijpen of polijsten zijn, door middel van diamant poeder volledig gepolijst worden.

Naast dat diamant veel gebruikt wordt vanwege zijn hoge hardheidsgraad, wordt ook de uitzonderlijke glans in combinatie met de hardheid toegepast in de industrie. Bijvoorbeeld in veel hoekspiegels, maar ook kopieerapparaten, de brillen industrie, computer technieken etc. Zelfs de tandarts maakt gebruik van gereedschappen waar diamant bestanddelen in zijn toegepast.