Filter
Kennisbank

Geboortestenen

alles wat je moet weten over verschillende geboortestenen

Naast een uniek sterrenbeeld, bestaan er ook geboortestenen. Iedere maand heeft zijn eigen unieke steen met zijn eigen unieke eigenschappen. Hieronder geven wij je een overzicht van alle geboortestenen. Voor meer informatie kun je op de afbeelding klikken.

Januari: granaat (rhodoliet)

Moed – Gezag – Geloof – Bescherming – Puurheid

De Granaat heeft een mooie diepe rode kleur, afgeleid van de zaadjes van de granaatappel. Het Latijnse woord ‘granatus’ betekent zaad. De naam van deze geboortesteen is hier dan ook van afgeleid. Vroeger droegen de ridders en de krijgers de geboortesteen als amulet en de zwaarden en harnassen werden er ook mee versierd. Granaat is van zichzelf hard en werd in het verleden door Aziatische stammen zelfs als kogel gebruikt. Er wordt gezegd dat de Granaat balans en evenwicht in jouw leven kan brengen en stress en angsten kan verminderen. Het helpt bij het maken van beslissingen en het versterkt de positieve emoties, zoals liefde!


Februari: amethist

Schoonheid en aanzien – Bescherming – Goed voor lichamelijke klachten

De Amethist was in het verleden net zo kostbaar als een robijn en is tot vandaag de dag nog steeds een van de meest waardevolle edelstenen uit de quartz familie. De Amethist heeft een mooie paarse kleur met een prachtige schittering. Het Griekse woord ‘amethystos’ betekent ‘niet dronken’. In het verleden dacht men namelijk dat een Amethist zou voorkomen dat je dronken werd. De steen zou er namelijk voor moeten zorgen dat je niet in de verleiding komt. De Amethist wordt daarom nu ook wel ‘steen der verleiding’ genoemd. Leonardo Da Vinci schreef ooit dat Amethist je slimmer maakt en je verstand reinigt van negatieve gedachten.


Maart: aquamarijn

Geluk en harmonie – Liefde – Therapeutische werking

De Aquamarijn heeft zijn naam gekregen door zijn mooie lichtblauwe kleur en is afgeleid van het Latijnse woord voor zeewater. Deze geboortesteen behoort tot de Beryl groep, dezelfde familie als de Smaragd. Deze geboortesteen is voor de mensen die op zee werken een beschermsteen geweest. De steen zou werken tegen zeeziekte en hart-, lever-, maag-, mond- en keelklachten. Deze steen zou jouw geluk vergroten!


April: diamant (wit en zwart)

Romantiek – Liefde – Welvaart – Kracht en macht – A girl’s best friend!

April is de maand van de diamanten. Er zijn verschillende verhalen uit het verleden bekend over de diamant. Zo dachten de Grieken dat diamanten de tranen van de goden waren en de Romeinen dat het kleine stukjes van de sterren waren. Mensen uit de Middeleeuwen hadden ook weer een eigen theorie. Zij dachten namelijk dat de steen je bescherming gaf tegen vergiftiging en je waarschuwde voor ziekten. Zodra de diamant doffer werd zou de drager ziek worden. Maar er zijn ook zwarte diamanten, deze worden als mysterieus gezien. Door alle insluitsels van de diamant kun je niet meer door de steen heen kijken waardoor hij zijn diepe zwarte kleur krijgt.


Mei: smaragd

Eeuwige jeugd – Wijsheid – Liefde en trouw – Rust – Goed tegen oogkwalen

De Smaragd heeft een intense groene kleur, de mooiste kleur groen in de natuur. Hij heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord ‘Smaragdos’, dit betekent letterlijk groene steen. Deze geboortesteen werd vroeger als heilig gezien. Cleopatra was een heilige die deze steen droeg. Ze dachten dat de steen helende krachten had en je geluk zou brengen!


Juni: parel

Liefde – Bescherming – Geluk – Wijsheid – Bescheidenheid – Therapeutisch

De parel is eigenlijk helemaal geen steen, maar een prachtig bolletje parelmoer. Ook achter de parel schuilen diverse verhalen. Zo dachten de Grieken dat parels de vreugdetranen waren van de liefdesgodin Aphrodite. Een parel geeft geluk, bescherming en versterkt vriendschappen.


Juli: robijn

Liefde – Passie – Bescherming tegen het kwaad – Geluk

De Robijn is geheel in de kleur rood te verkrijgen en behoort tot de Korund familie. De kleur rood van de Robijn wordt ook wel ‘duivenbloed rood’ genoemd. Het Latijnse woord ‘Ruber’ betekent rood. De Robijn is heel kostbaar en behoort tot een van de duurste edelstenen op de wereld, de ‘King of Gemstones’. De Robijn zou bescherming bieden tegen ongelukken, slechte gezondheid en liefdesverdriet. Vandaar dat van oudsher vele koninklijke sieraden Robijnen bezaten.


Augustus: peridoot

Vitaliteit – Natuur – Innerlijke groei – Rustgevend – Zelfvertrouwen

De Peridoot wordt ook wel de steen van de zon genoemd. De oude Egyptenaren kwamen er als eerst mee. Er wordt gezegd over de Peridoot dat hij vele helende en magische krachten heeft. De steen zou je moeten beschermen tegen nachtmerries, het boze oog, astma en koorts. Vroeger vermaalden ze deze steen tot poeder om het te gebruiken als medicijn. Met de Peridoot voel jij je weer fantastisch!


September: saffier

Wijsheid – Puurheid – Rijkdom – Ontsterfelijkheid – Vriendschap

Ook de Saffier behoort tot de Korund familie. Het verschil met de Robijn is, dat de Saffier wel in andere kleuren verkrijgbaar is. Saffier wordt ook wel de kleur van de hemel genoemd. Saffier werd vroeger gebruikt voor bescherming tegen ziektes en voor het brengen van wijsheid en vrede.


Oktober: opaal

Hoop – Onzichtbaarheid – Stress verlagend – Creativiteit – Tegen nachtmerries

De Opaal is een opvallende steen met prachtige kleuren. Door de Romeinen werd de Opaal ook wel de ‘Koningin van de edelstenen’ genoemd vanwege de verschillende kleuren. De Opaal zou, net als de Peridoot, helpen tegen nachtmerries. Daarnaast zorgt deze steen er ook voor dat je creativiteit gestimuleerd wordt!


November: topaas

Loyaliteit – Vriendschap – Rust – Optimisme – Balans – Therapeutisch

De Topaas heeft een hele mooie intense kleur blauw. Vroeger werd er gedacht dat Topaas je meer kracht en zelfvertrouwen zou geven. Ook de Topaas heeft helende krachten, hij zou balans en rust in je leven brengen en je vriendschappen versterken.


December: turkoois

Rust – Goed tegen depressie – Inzichtgevend – Creativiteit

Turkoois wordt ook wel de heilige steen genoemd. Vroeger dachten de medicijnmannen namelijk dat ze met deze steen mensen konden genezen en wijsheid konden geven. Er werd gedacht dat de steen van kleur zou veranderen als er gevaar zou zijn. De steen zou je beschermen tegen het boze oog en zorgt voor rijkdom!


Kijk voor meer inspiratie ook op onze Pinterest pagina