Filter
Kennisbank

Diamant certificaten

het GIA, HRD en IGI certificaat

Wanneer je een diamant koopt, wil je natuurlijk zeker weten wat de kwaliteit van de diamant is en waar de diamant gevonden is. Deze informatie vind je terug in een diamantencertificaat. Een diamantencertificaat ontvang je bij een diamant vanaf 0.3 ct. Er zijn drie grote instituten die bekend staan om hun goede certificaten:

  • 1. Gemological Institute of America, (GIA)
  • 2. Hoge Raad voor Diamant, (HRD)
  • 3. International Gemonological Institute, (IGI)
De certificaten worden opgesteld door experts op het gebied van edelsteenkunde. Zij analyseren edelstenen met behulp van speciale apparatuur. Het certificaat is een document waar de belangrijkste kenmerken van de diamant officieel zijn verzegeld. Het certificaat geeft weer wat de precieze kwaliteit en eigenschappen zijn van de diamant. Denk aan afmetingen, kleurgraad, gewicht, enzovoort.

certificaat GIA

1. GIA: Gemological Institute of America

De GIA is in 1931 opgericht. Het GIA was één van de oprichters van het gradatiesysteem waar tegenwoordig iedereen gebruik van maakt. Het is een non-profit organisatie die veel kennis bezit. Naast het uitgeven van de certificaten, bieden zij ook onderwijs in edelstenen en sieraden aan.

certificaat HDR

2. HRD: Hoge Raad voor Diamant

HRD is gevestigd in Antwerpen. De HDR is de officiële vertegenwoordiging van de Belgische diamanthandel. Het laboratorium van de HRD is de grootste ter wereld en brengt onafhankelijke en betrouwbare diamantcertificaten uit. De HDR geeft twee soorten certificaten uit, waarbij het HRD-diamantcertificaat de meest uitgebreide is en geldt voor stenen vanaf 1.00 ct. Alle belangrijke elementen om een diamant te beschrijven worden in dit certificaat benoemd. Tevens hebben zij ook het HRD-diamantidentificatierapport voor stenen onder de 1.00 ct.

certificaat IGI

3. IGI: International Gemological Institute 

Ook het IGI onderzoekt diamanten en geeft certificaten uit. IGI is opgericht in 1975 en bezit het oudste laboratorium in Antwerpen. Naast onderzoek geven ze ook onderwijs aan de IGI school of Gemonology. Wij werken liever niet met deze certificaten. Het komt wel eens voor dat IGI een hogere gradatie geeft aan een diamant dan een GIA of HRD. Wij willen u garanderen dat u krijgt waarom u vraagt.

Met een diamantcertificaat heb je zekerheid. Met het certificaat ben je in het bezit van alle achtergrondinformatie over de diamant. Wanneer je een diamant koopt bij DiamondsByMe groter dan 0.30 ct, wordt er een officieel certificaat bijgeleverd. Wanneer je een diamant koopt kleiner dan 0.3 ct schrijven wij een eigen certificaat uit. De reden hiervoor is dat de kosten van een certificaat anders hoger worden dan de prijs van de diamant. Op onze website kun je een diamant uitkiezen en direct online het certificaat bekijken. Op deze manier ben je in de mogelijkheid om verschillende stenen met elkaar te vergelijken. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op voor advies.


Uitleg diamant met GIA certificaat
Het kopen van een diamant is een bijzondere aankoop voor een bijzonder moment. Het is dan ook belangrijk dat je met zekerheid koopt.